Camelina olie verbetert het vetprofiel van het bloed

UNIVERSITY OF EASTERN FINLAND

Het gebruik van camelina olie vermindert algemene en LDL-cholesterolwaardes bij personen met een verslechterde glucosestofwisseling, volgens een nieuwe studie van de University of Eastern Finland. De bevindingen zijn gepubliceerd in Molecular Nutrition & Food Research.

De studie analyseerde de verbanden tussen camelina olie, vette vis en magere vis met vet- en glucosestofwisseling en laaggradige ontstekingen. Camelina olie is rijk aan alfa-linoleenzuur, hetgeen een plantaardige omega-3 vetzuur is. Eerder onderzoek heeft uitgewezen dat vis-eiwit en langketenige omega-3 vetzuren, gevonden in vis, gunstige effecten hebben op verscheidene risicofacoren gelinkt met hart- en vaatziekten. Onderzoeksresultaten gerelateerd aan de effecten van alfa-linoleenzuur op deze risicofactoren blijven echter schaars.

De studie omvatte 79 Finse mannen en vrouwen met verslechterde nuchtere glucosewaarden in de leeftijd tussen 40 en 72. De deelnemers van de studie werden willekeurig verdeeld in vier groepen; de camelina olie groep, de vette vis groep, de magere vis groep en de controle groep. Afhankelijk van hun groep kregen de deelnemers instructies om vier keer per week of vette vis of magere vis te eten, of om een dagelijkse 30 mililiter dosis camelina olie te nemen, voor een periode van 12 weken.

Mensen in de controlegroep mochten 1 keer per week vis eten, en het gebruik van camelina olie, of andere olieŽn die alfa-linoleenzuur bevatten was niet toegestaan. De onderzoekers ontdekten dat camelina olie een positief effect had op de cholesterolgehaltes in het bloed, maar er werden geen gelijke effecten waargenomen voor vette of magere vis. Bovendien waren er geen significante verschillen in glucosestofwisseling of laaggraadige ontstekingen tussen de groepen.

Vertalling: Arnoud


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag