Aspirine verlaagt het risico van overlijden door hartfalen bij patiŽnten met diabetes

Paradoxaal genoeg is aspirine ook geassocieerd met een verhoogd risico op een niet-fatale hartaanval en beroerte

Voor mensen die zowel diabetes type 2 als hartfalen hebben, lijkt elke dag een aspirine nemen het risico te verkleinen om te sterven of in het ziekenhuis te belanden vanwege hartfalen, aldus onderzoek gepresenteerd op de 67e jaarlijkse wetenschappelijke sessie van het American College of Cardiology. Maar uit de gegevens blijkt ook dat aspirine het risico op een niet-fatale hartaanval of beroerte kan verhogen, een enigszins tegenstrijdige bevinding die de onderzoekers verbaasde.

De studie is de eerste om aspirine te beoordelen als preventieve maatregel voor patiŽnten met zowel diabetes als hartfalen. Aspirine, een bloedverdunner, wordt sterk aanbevolen voor patiŽnten die eerder een hartaanval of beroerte hebben gehad, maar richtlijnen zijn onduidelijk over het gebruik ervan als preventieve maatregel voor patiŽnten met cardiovasculair risico zonder voorgeschiedenis van een hartaanval of beroerte. Eerdere studies bij mensen die geen zulke gezondheidsproblemen hadden, toonden tegenstrijdige bewijzen voor de potentiŽle voordelen van aspirine. Bij patiŽnten met hartfalen, suggereren sommige onderzoeken dat een dagelijkse aspirine zelfs schadelijk kan zijn.

Ongeveer 27 miljoen mensen in de VS hebben diabetes type 2 en ongeveer 6,5 miljoen Amerikaanse volwassenen lijden aan hartfalen, een aandoening waarbij het hart te zwak wordt om voldoende bloed te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen. Elke aandoening is geassocieerd met een verhoogd risico op cardiale problemen, waaronder een hartaanval en een beroerte. Deze studie werpt een nieuw licht op de potentiŽle risico's en voordelen van aspirine voor mensen met beide aandoeningen.

"We waren verrast om een paradoxale toename van niet-fatale hartinfarcten en niet-fatale beroerte te zien, parallel met de daling van sterfte," zei Charbel Abi Khalil, MD, PhD, universitair docent geneeskunde bij Weill Cornell Medicine-Qatar en hoofdauteur van de studie. "Deze bevindingen kunnen het gevolg zijn van het feit dat die patiŽnten langer leefden, gezien hun gemiddelde leeftijd van 70 jaar waren zij misschien voorbestemd voor meer cardiale gevallen.Ē

Met behulp van gegevens uit een Britse database The Health Improvement Network (THIN), raadpleegden de onderzoekers gezondheidsrapporten van meer dan 12.000 patiŽnten van 55 jaar en ouder met diabetes type 2 en hartfalen, maar zonder voorgeschiedenis van een hartaanval, beroerte, perifere slagader ziekte of atriale fibrillatie. Ongeveer de helft had dagelijks aspirine voorgeschreven gekregen en de andere helft niet.

Onderzoekers analyseerden gezondheidsresultaten over een gemiddelde van vijf jaar opvolging. Sterfte door alle oorzaken en ziekenhuisopname voor hartfalen werden gevolgd als een samengesteld primair resultaat. Sterfte door gelijk welke oorzaak, ziekenhuisopname voor hartfalen, ernstige bloedingen en niet-fatale hartaanvallen of beroertes werden afzonderlijk bijgehouden als secundaire resultaten. Degenen die een dagelijkse aspirine hadden ingenomen bleken een afname van 10 procent te vertonen in de primaire resultaten, geen verschil in ernstige bloedingen en een toename van 50 procent in niet-fatale hartaanvallen of beroertes.

Aspirine interfereert met het vermogen van bloed om te stollen, door de activiteit van bloedplaatjes te verminderen, die aggregeren tijdens stolselvorming. Hartfalen en diabetes veroorzaken veranderingen in het bloed die de stolselvorming waarschijnlijker maken, daarom zijn deze aandoeningen geassocieerd met een hoger risico op hartaanvallen en beroertes.

"Zowel hartfalen als diabetes zijn geassocieerd met verhoogde bloedstollingsactiviteit," zei Abi Khalil. "Omdat het de bloedplaatjesaggregatie vermindert, wordt vermoed dat aspirine de kans op vorming van schadelijke bloedstolsels die verantwoordelijk voor hartaanvallen en beroertes, vermindert."

Abi Khalil zei dat patiŽnten met hun arts moeten praten om de voordelen en risico's van aspirine te beoordelen.

Het onderzoek is beperkt omdat het gebaseerd was op een retrospectieve analyse van gezondheidsdossiers in plaats van een gerandomiseerde gecontroleerde studie. Verdere studies zouden de bevindingen helpen bevestigen, de risico's en voordelen van het gebruik van aspirine bij deze patiŽntenpopulatie nader toelichten en mogelijk specifieke richtlijnen voor de behandeling van patiŽnten met diabetes en hartfalen kunnen aanbrengen.

De studie werd gefinancierd door het biomedisch onderzoeksprogramma van Weill Cornell Medicine-Qatar, een programma dat werd ondersteund door Qatar Foundation. 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag