Diagnose depressie, artsen kiezen te snel voor antidepressiva

Arts Kerry D Berry MD

Steeds meer mensen krijgen de diagnose depressie. Veelal worden niet de juiste medische en laboratorium tests doorgevoerd, die depressie kunnen uitsluiten. Al heel snel worden medicijnen zoals antidepressiva voorgeschreven. Dat is niet juist. Het gaat erom dat een zodanig onderzoek wordt gedaan dat andere ziektes worden uitgesloten. Dit als men zich bij een arts meldt met de verschijnselen van depressie.

De belangrijkste zaken zijn:

Elektrolyten – belangrijk voor het in stand houden van vochtbalans, regeling van de zuurtegraad en zenuw en spierfunctie. Een te laag of te hoog natriumgehalte kan werkelijk de denkcapaciteit aantasten en kan de stemming beïnvloeden.

Vitamine D25 niveau – Onderzoek toont een verband aan tussen depressie en een laag vitamine D25 gehalte. Ook een laag vitamine B12 niveau kan mede tot de oorzaken behoren.

Hypothyroïdie – onvoldoende werking van de schildklier geeft dezelfde symptomen als depressie. Advies om de schildklier te laten checken als depressie is gediagnosticeerd.

Hormonen – Laag oestrogeen, progesteron, testosteron ook hier symptomen depressiviteit. (Soms wordt Prozac voorgeschreven)

Chronische ontstekingen in hersenen of lichaam

Bloedarmoede – Rode bloedcellen – bloedarmoede zorgt voor chronische vermoeidheid die lijken op symptomen van depressie.

Zinkniveau – Laag niveau kan symptomen depressie nabootsen.

Glutenintolerantie – advies om alle graansoorten te vermijden.

Ziekte van Lyme – symptomen lijken op depressie.

Gen mutaties – Gerelateerd aan B12 te kort kunnen worden opgeheven door aanvulling B12.

Diabetes

Dementie - Begin moeilijk te onderscheiden van depressie.

Calciumniveau – gelinkt aan schildklier (zie daar)

Syfilis – Kan ernstige geestelijke klachten geven.

Het gaat er dus om dat als je verschijnselen van depressie hebt dat er ook verder zou moeten worden gekeken of er geen andere onderliggende ziektes zijn.

Vertaald door Wim Verhoeven
Fouten en omissies voorbehouden

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag