Aspirine en omega-3 verminderen prť-kanker darmpoliepen

UNIVERSITEIT VAN LEEDS

Zowel aspirine als een gezuiverde omega-3, EPA genaamd, verminderen het aantal prť-kanker poliepen bij patiŽnten met een hoog risico op het ontwikkelen van darmkanker, volgens nieuw onderzoek.

Een klinische studie, geleid door de Universiteit van Leeds, toonde aan dat zowel aspirine als EPA het aantal darmpoliepen bij patiŽnten een jaar na een screening colonoscopie (grote darmcameratest) verminderden, hoewel ze de kansen van een individu met eventuele poliepen die aanwezig zijn in de darm.

PatiŽnten die aspirine innamen ontwikkelden over het algemeen minder poliepen, inclusief aan de rechterkant van de dikke darm, het deel dat het moeilijkst te controleren is door colonoscopie die het verst verwijderd is van de achterpassage.

PatiŽnten die gezuiverd omega-3 EPA (eicosapentaeenzuur) gebruikten, ontwikkelden ook minder poliepen, maar dit effect werd alleen waargenomen bij poliepen aan de linkerkant van de darm, die het dichtst bij de achterpassage ligt.

De seAFOod-proef, het resultaat van een multidisciplinaire samenwerking tussen de universiteiten van Leeds, Nottingham, Bradford en Newcastle, maar ook anderen, wordt vandaag in The Lancet gepubliceerd.

De proef werd gelanceerd om te bepalen of aspirine of EPA het aantal mensen met poliepen kon verminderen tijdens hun test van ťťn jaar follow-up, wat zij niet deden. Beide verbindingen hadden echter preventieve effecten door het aantal poliepen van specifieke typen bij patiŽnten te verminderen.

Hoofdauteur Mark Hull, hoogleraar Moleculaire gastro-enterologie aan de Universiteit van Leeds, zei: "De seAFOod-studie toont aan dat zowel aspirine als EPA preventieve effecten hebben, wat bijzonder opwindend is omdat ze zowel relatief goedkope als veilige verbindingen zijn om aan patiŽnten te geven.

"Gezien dit nieuwe bewijsmateriaal, moeten artsen deze middelen voor patiŽnten met een verhoogd risico op darmkanker overwegen, naast reguliere colonoscopiesurveillance."

Darmkanker blijft de op een na grootste oorzaak van sterfgevallen door kanker in het VK. Ondanks een nationaal screeningsprogramma resulteerde darmkanker in 2014 nog steeds in meer dan 16.000 sterfgevallen in Engeland en Wales.

Mensen met een hoog risico op de ziekte worden regelmatig gecontroleerd door specialisten die een flexibele camera gebruiken om de bekleding van de dikke darm, ook wel colon genoemd, te onderzoeken met een techniek die colonoscopie heet.

Tijdens een colonoscopie zoekt een specialist naar poliepen, dit zijn vlezige gezwellen aan de binnenkant van de dikke darm. De gezwellen zijn meestal goedaardig, maar ze kunnen kankerachtig worden en dus worden ze verwijderd. Coloscopie is echter niet fopvast en een aanzienlijk aantal mensen blijft darmkanker ontwikkelen.

De seAFOod-studie, gefinancierd door het EME-programma - een Medical Research Council (MRC) en het National Institute for Health Research (NIHR) -partnerschap - werd uitgevoerd om te kijken of aspirine en EPA naast colonoscopie ook een andere preventielaag zouden kunnen bieden.

Vertaling: Pieter Tau Naar het overige nieuws van vandaag