De darmflora van zuigelingen kan latere obesitas voorspellen

AMERICAN SOCIETY FOR MICROBIOLOGY

Volgens een recente studie gepubliceerd in mBio, kan evaluatie van de darmflora van zuigelingen helpen bij het identificeren van kinderen die risico lopen op overgewicht of obesitas. Het onderzoek onthulde dat de samenstelling van de microbiota op de leeftijd van 2 jaar samenhangt met de lichaamsmassa index (BMI) op 12-jarige leeftijd. Bovendien was de BMI op 2-jarige leeftijd niet significant hoger bij kinderen die later te zwaar/zwaarlijvig werden; wat aangeeft dat de samenstelling van darmflora de vroegste mogelijkheid is voor het opsporen van obesitas.

"Onze studie biedt meer bewijs dat de darmflora mogelijk een rol speelt bij latere obesitas, "zei hoofdauteur Maggie Stanislawski, PhD, onderzoeksmedewerker bij het LEAD Centre, University ofColorado Anschutz Medical Campus, Colorado School of Public Health,Aurora, Colorado. "Als onze bevindingen door andere onderzoeken worden bevestigd, kan de darmflora als voorspellingsalgoritme een belangrijke rol spelen bij obesitas om risico kinderen vroeg te identificeren op mogelijk overtollig gewicht met gevaar op obesitas later. "

Voorafgaand aan deze studie heeft een groeiend aantal bewijzen aangetoond dat de darmflora een rol speelt bij obesitas en er is zelfs bewijs dat de rol mogelijk oorzakelijk is. Om meer licht op het probleem te werpen, werkten de onderzoekers van de University of Colorado samen met Merete Eggesbø, MD, PhD, die de NoMIC-studie leidt aan het Norwegian Institute of Public Health in Oslo, en er de gegevens analyseerde van 165 baby's waarvan de BMI was gemeten op 12 jarige leeftijd.

De NoMIC-studie begon in 2002 als één van de eerste geboortecohorten in de wereld om de microflora van het vroege leven te onderzoeken en omvatte ongeveer 550 kinderen die nu tieners zijn. De studie recruteerde moeders en baby's in het ziekenhuis op het moment van de geboorte. Op 12-jarige leeftijd, vertoonden 20% van de 165 kinderen van het studiecohort overgewicht of obesitas.

De onderzoekers vergeleken de BMI op 12-jarige leeftijd met darmflora monsters op zes tijdstipten gedurende hun kindertijd, op dag 4, dag 10, één maand, vier maanden, één jaar en twee jaar. Ze voerden 16s rRNA uit gensequencing uit op de darmflora monsters. "We hebben nagezien of er specifieke taxa waren die voorspellend waren voor de latere BMI, "zei Dr. Stanislawski.

De wetenschappers vonden kwalitatieve verschillen in de samenstelling van de flora op dag tien en na twee jaar was dat geassocieerd met BMI z-scores op 12-jarige leeftijd. BMI-z-scores zijn metingen van relatief gewicht aangepast voor de kinderleeftijd en het geslacht. Ze hebben ook onderzocht hoeveel van de variatie in BMI z-scores voor kinderen werden verklaard door de vroege darmflora taxa.

"Op de vroege tijdstippen was er enigszins een relatie tussen de darmflora en later BMI, maar de relatie was veel sterker naarmate de kinderen ouder werden, "zei Dr. Stanislawski." Op één jaar was het sterker dan de eerdere tijdstippen; op twee jaar het sterkst. We vonden dit heel interessant omdat er na twee jaar geen duidelijk fenotype was in termen van of de kinderen zwaarlijvig zouden worden of niet. Kinderen die later in het leven zwaarlijvig werden, hadden geen hoge BMI-scores op de leeftijd van 2. De bevindingen suggereren dat de darmflora als fenotype aanwezig was vóór enig ander duidelijk teken van overgewicht of obesitas. Omdat de darmflora wordt beïnvloed door voeding, kan deze associatie wel voedingskeuzes weerspiegelen die voorloper zijn van obesitas. "

Dr. Stanislawski zei dat de studie beperkt was omdat het hele cohort van Noorse afkomst was. Dit onderzoek, zei ze, moet worden herhaald in andere cohorten, maar als dit wordt gerepliceerd, kan dit leiden tot een nieuw hulpprogramma voor het identificeren van kinderen die risico lopen op het ontwikkelen van obesitas. "Het is beter om risico kinderen vroeg te identificeren. Het is gemakkelijker om obesitas te voorkomen dan om te keren, " zei Dr. Stanislawski. "Het is mogelijk dat als we een aantal hiervan opvolgen bevindingen in het laboratorium de pathofysiologie van obesitas kunnen onthullen. "

Het onderzoek wees ook op een mogelijke voorzichtigheid. De onderzoekers vonden dat sommige darmmicroben die over het algemeen worden beschouwd als gezond bij kinderen en volwassenen, werden geassocieerd met een hogere BMI voor kinderen. Dit benadrukt dat we de dynamiek van het kolonisatieproces in de darmen nog niet volledig begrijpen.

"Toen ik zwanger was, stelde mijn arts voor om de baby elke dag probiotica te geven, en ik denk dat veel mensen hun baby's probiotica geven, "zei Dr. Stanislawski." Het is misschien niet het beste idee om baby's elke dag dezelfde soorten bacteriën te geven, in het bijzonder in het heel vroege leven wanneer overbelasting van de darm met één of twee stammen mogelijk is wat de kolonisatie met andere soorten belangrijke bacteriën voorkomt . "Zij wees erop dat een manier om de darmflora bij kinderen en volwassenen te verbeteren is door een uitgebalanceerd dieet met veel verschillende soorten groenten en vezels eten.

Toekomstig onderzoek zal zich richten op het verder bestuderen van het kolonisatieproces in relatie tot andere markers van metabole gezondheid bij kinderen. "Wij zullen daarbij focussen op de temporele dynamiek van de eerste twee jaar, "zei Dr. Stanislawsk.

Vertaling: Andre Teirlinck
 


Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag