Vitamine D-supplementen kunnen pijnlijke IBS-symptomen verlichten

Volgens een nieuwe studie aan de University of Sheffield zouden vitamine D-supplementen kunnen helpen bij het verlichten van pijnlijke symptomen van het Irritable Bowel Syndrome (IBS).

Wetenschappers van de afdeling Oncologie en Metabolisme aan de universiteit hebben alle beschikbare onderzoeken naar vitamine D en IBS - een aandoening die bij twee op de tien mensen in de UK voorkomt - geŽvalueerd. De studie toonde een hoge prevalentie van vitamine D-deficiŽntie bij PDS-patiŽnten, ongeacht hun etniciteit.

Het Sheffield-team beoordeelde ook de mogelijke voordelen van vitamine D-supplementen bij IBS-symptomen. Hoewel ze van mening zijn dat er nog meer onderzoek moet worden uitgevoerd, suggereren hun bevindingen dat supplementen kunnen helpen om de symptomen te verlichten, zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie. Vitamine D bleek het meest effect te hebben op de kwaliteit van leven.

De hoofdauteur van de studie, dr. Bernard Corfe, zei: "De studie geeft inzicht in de toestand en, belangrijker nog, een nieuwe manier om te proberen deze te beheersen. "Het is duidelijk uit de bevindingen dat alle mensen met IBS hun vitamine D-spiegel zouden moeten laten testen en dat een grote meerderheid zou kunnen profiteren van supplementen.

"IBS is een slecht begrepen aandoening die ernstige gevolgen heeft op de kwaliteit van leven van patiŽnten; er is geen enkele bekende oorzaak en evenmin een bekende remedie." IBS is een slopende functionele stoornis van het maagdarmkanaal (GI). Er is weinig bekend over waarom en hoe de aandoening zich ontwikkelt, hoewel bekend is dat voeding en stress de symptomen verergeren.

De symptomen veroorzaken vaak schaamte bij de patiŽnten, wat betekent dat veel mensen niet gediagnostiseerd worden met de aandoening. IBS is goed voor 10 procent van de bezoeken aan huisartsenpraktijken en de aandoening geeft een aanzienlijke en toenemende last voor de samenleving als gevolg van verloren werkdagen en tijd besteed aan reguliere ziekenhuisafspraken.

Vitamine D is essentieel voor het algemeen welzijn, waaronder gezondheid van de botten, immuunfunctie, geestelijke gezondheid en darmgezondheid. De ontoereikendheid van vitamine D kan relatief gemakkelijk worden verholpen met supplementen indien gediagnosticeerd. Lage vitamine D-status is al geassocieerd met het risico op colorectale kanker en ontstekingen in de darmen.

De afdeling oncologie en metabolisme van de Universiteit van Sheffield is wereldwijd bekend voor fundamenteel klinisch en translationeel kankeronderzoek tot levenslooponderzoek en onderzoek op diabetes en osteoporose.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag