Nieuw onderzoek toont link tussen een bacterieel toxine en IBD

Toevallige ontdekking van het verband tussen inflammatoire darmaandoeningen en een veel voorkomend bacterieel darmtoxine.

JOHN INNES CENTRE

Nieuw onderzoek heeft een verrassende link gevonden tussen een veel voorkomende bacteriŽle toxine in de darmen en inflammatoire darmaandoening (IBD).

De onderzoekers van het John Innes Centre, Norwich, VK, werkten samen met een team van wetenschappers van Brigham en Women's Hospital (Boston, VS), en hebben het verband gevonden tussen microcin B17, een bekend toxine geproduceerd door E. coli-bacteriŽn, en IBD.

IBD omvat langdurige aandoeningen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, die samen meer dan 300.000 mensen in de UK treffen.

Het onderzoek, gepubliceerd in het peer-reviewed tijdschrift Cell, geeft perspectieven voor een toekomstige therapie voor IBD-patiŽnten.

De John Innes Center-wetenschappers, geleid door professor Tony Maxwell, werken al verschillende jaren met microcin B17 in hun zoektocht naar nieuwe antibiotica. Het wordt geproduceerd door E. coli (Escherichia coli) als een wapen tegen andere bacteriŽn in de darmen.

Professor Maxwell zegt: 'Dit is grotendeels een toeval. We hebben dit toxine bestudeerd vanwege zijn antibacteriŽle eigenschappen en we werden benaderd door professor Richard Blumberg, die de Boston-groep om heel verschillende redenen leidt - ze dachten dat er mogelijk een verband was tussen het toxine en IBD. "

De twee teams werkten samen om te laten zien dat afbraakproducten van het toxine lijken te leiden tot darmontsteking die kenmerkend is voor IBD.

Het onderzoek identificeert bovendien de oxazoolklasse van aromatische organische verbindingen als een nieuwe bron van omgevings- en microbiŽle triggers van gastro-intestinale ontsteking.

Dr. Fred Collin, postdoctoraal onderzoeker in het laboratorium van professor Maxwell, die belangrijke aspecten van het werk uitvoerde, zegt: 'Deze bevindingen zullen ons inzicht vergroten in hoe darmontsteking geassocieerd met IBD kan worden geactiveerd en nieuwe hoop bieden op een mogelijke toekomstige therapie.'

Het onderzoeksteam zegt dat de vooruitgang in genoom brede associatiestudies genetische banden heeft gelegd met de ontwikkeling van IBD. Maar omgevingselementen en hostreacties moeten nog precies worden vastgelegd.

Naast het vergroten van het publiek begrip van IBD, werpt het onderzoek een nieuw licht op het microbioom, de biljoenen bacteriŽn in de darmen.

"De bacteriŽn in onze darmen hebben veel invloed op onze gezondheid en het punt is dat het niet de E. coli-bacterie is, maar het toxine dat wordt geproduceerd door de bacterie dat dit effect lijkt te hebben," legt professor Maxwell uit.

"Ze produceren deze gifstoffen om hun buren te doden in hun strijd voor ecologische niches, maar het lijkt erop dat de afbraakproducten van het toxine darmontsteking kunnen veroorzaken," voegt hij eraan toe.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag