Metabolieten van darmmicroben houden ontsteking op afstand

Minder ontstekingsreacties bij leververvetting door twee tryptofaanmetabolieten van darmbacteriën, aldus onderzoek

TUFTS UNIVERSITY

Onderzoekers van de Tufts University hebben een mechanisme toegelicht dat ervoor zorgt dat de “goede” bacteriën die in de darmen leven ons kunnen helpen beschermen tegen ontsteking. Ook tonen zij hoe een verstoring van de balans in de darmen (dysbiose) de gevoeligheid voor ernstigere vormen van ziekte kan verhogen. De studie, nu te lezen in het tijdschrift Cell Reports, identificeerde twee belangrijke metabolieten, geproduceerd door de bacteriën in muizen, die ontstekingsreacties in het lichaam reguleren en die uiteindelijk de ernst van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) kunnen verminderen.

NAFLD is een veelvoorkomende ziekte die tot wel 25 procent van de volwassenen treft in Westerse landen, gelijk oplopend met trends als obesitas en diabetes. De ernst van de symptomen kan variëren van gewone steatose (leververvetting) die goedaardig en asymptomatisch is, tot niet-alcoholische steatose hepatitis (leverontsteking) ofwel NASH, wat gekenmerkt wordt door leverontsteking, zwelling en fibrose en kan resulteren in cirrose en leverkanker.

Mensen die een vetrijk voedingspatroon hebben lopen meer kans op NAFLD. Als dit voedingspatroon aan muizen wordt gegeven blijkt dat hun darmmicrobioom al binnen een paar weken aanzienlijk van karakter verandert, waarbij sommige bacteriestammen toenemen en andere afnemen. Tegelijkertijd bleek uit onderzoek van de metabolieten in het spijsverteringskanaal, het serum en de lever van de muizen, dat er enige metabolieten voorkwamen waarvan bekend is dat ze verband houden met een verschuiving in de samenstelling van het darmmicrobioom, vergeleken met het darmmicrobioom van muizen op een vetarm dieet. Drie van die metabolieten ( tryptamine (TA), indool-3-acetaat (I3A) en xanthureenzuur) bleken significant te zijn afgenomen bij muizen op een vetrijk dieet.

“Dat is slecht nieuws voor de lever,” zegt Kyongbum Lee, hoogleraar scheikunde- en biotechnologie aan de School of Engineering van Tufts. “We toonden aan dat twee van deze metabolieten, I3A en TA, de effecten van ontsteking op verschillende manieren verzachten. Als ze verdwijnen kan dat ertoe leiden dat de ziekte ernstigere vormen gaat aannemen.”

Sommige van die effecten van I3A en TA zijn onder andere verlaging van het niveau van ontstekingsbevorderende moleculen (ofwel cytokines) zoals tumornecrosefactor alfa, interleukine-1-bèta en het signaaleiwit MCP-1. De laatste gedraagt zich als aantrekker van macrofagen, die op hun beurt meer cytokines produceren. Al deze ontstekingsfactoren worden in werking gesteld door de ophoping van vrije vetzuren in het serum en de lever, het merkteken van NAFLD en het gevolg van een ongezond vetrijk dieet.

Er werd ook gekeken of I3A en TA weer ingevoerd konden worden in de darmen om bij te dragen aan de behandeling van de muizen met een ernstigere vorm van NAFLD. Het bleek echter dat hoge TA-niveaus toxisch zijn. “Onze focus ligt nu op I3A, we gaan kijken deze of andere microbiële metabolieten het verloop van de ziekte kunnen veranderen,” aldus Lee.

Vertaling: A. ZwartSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag