Mediterraan dieet stimuleert gunstige darmbacteriën

WAKE FOREST BAPTIST MEDICAL CENTER

Nog een reden om mediterraans te eten: het is goed voor de darmen.

Wetenschappers van het Wake Forest Baptist Medical Center ontdekten dat het eten van een plantaardig dieet de goede bacteriën in de darmen met maar liefst 7 procent verhoogde in vergelijking met slechts 0,5 procent van het eten van een meer vleesgericht Westers dieet.

Met behulp van een diermodel heeft het onderzoeksteam de studie ontworpen om westerse en mediterrane diëten na te bootsen door die gedurende een langere periode te controleren en te analyseren. Langdurige dieetstudies waarbij mensen betrokken zijn, vertrouwen meestal op zelfgerapporteerde voedingsinname verzameld via vragenlijsten, zei de hoofdauteur van het onderzoek, Hariom Yadav, Ph.D., universitair docent moleculaire geneeskunde en microbiologie en immunologie bij Wake Forest Baptist .

De onderzoeksresultaten werden gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Frontiers in Nutrition van 25 april.

In het preklinisch onderzoek werden niet menselijke primaten gerandomiseerd naar westerse of mediterrane dieetgroepen en gedurende 30 maanden bestudeerd. Het westerse dieet bestond uit reuzel, rundertalg, boter, eieren, cholesterol, fructoserijke glucosestroop en sucrose, terwijl het mediterraan dieet bestond uit visolie, olijfolie, vismeel, boter, eieren, kikkererwten, tarwemeel, groentensap, vruchtenpuree en sucrose. De diëten hadden hetzelfde aantal calorieën.

Na 30 maanden analyseerde het team van Yadav de darmflora - de goede en slechte bacteriën die in het maagdarmkanaal leven - in beide dieetgroepen via fecale monsters. Ze vonden dat de diversiteit van de darmbacteriën in de mediterrane dieetgroep significant hoger was dan in de groep met het westers dieet.

"We hebben ongeveer 2 miljard goede en slechte bacteriën in onze darmen”, zei Yadav. "Als de bacteriën van een bepaald type zijn en niet goed in balans zijn, kan onze gezondheid eronder lijden.

"Onze studie toonde aan dat de goede bacteriën, voornamelijk Lactobacillus, waarvan de meeste probiotisch zijn, significant waren toegenomen bij de mediterrane groep."

De gegevens die in dit onderzoek worden onthuld, zouden nuttig moeten zijn voor verdere studies die gericht zijn op het begrijpen van de interacties tussen voeding en de microbiome gezondheid bij mensen, waaronder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en psychiatrische stoornissen, zei Yadav.

Vertaling: Andre Teirlinck



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag