Darmhormoon en bruin vet werken samen om de hersenen te vertellen dat het tijd is om te stoppen met eten

CELL PRESS

Onderzoekers uit Duitsland en Finland hebben bij muizen aangetoond dat zogenaamd bruin vet communiceert met een darmhormoon om voedingssignalen te sturen naar de hersenen. De studie die op 15 november in het tijdschrift Cell verscheen, ondersteunt ons vermoeden van de rol van bruin vetweefsel (BBT) - een type lichaamsvet waarvan bekend is dat het warmte produceert wanneer het dier kou heeft - in de controle van voedselinname.

"We demonstreerden een verband tussen de darmen, de hersenen en bruinweefsel, waarbij een voorheen onbekend facet van de complexe regulering werd blootgelegd van een systeem controle energiebalans, "zegt hoofdauteur Martin Klingenspor, leerstoel moleculaire voedingsgeneeskunde aan de Technische Universiteit van MŘnchen. ôDe taak van bruin vet als louter warmteregelaar moet worden herzien en meer aandacht moet worden besteed aan zijn functie in de beheersing van honger en verzadiging. "

Tijdens een maaltijd bereiken signalen die worden gecodeerd door darmhormonen de hersenen via het bloed of zenuwen geactiveerd in de dunne darm. Het werk van Klingenspor en collega's geeft aan dat het darmhormoon secretine - voor het eerst erkend in 1902 om de alvleesklier te stimuleren tot afscheiden van bicarbonaat om de dunne darm te helpen zuur en macronutriŰnten te verteren - heeft een ondergewaardeerde rol in verzadiging.

In hun studie hadden hongerige muizen die waren ingespoten met secretine een onderdrukte eetlust. Het injecteren van muizen met secretine verhoogde ook de hoeveelheid warmte die hun bruin vet produceerde. Muizen met ge´nactiveerd bruin vetweefsel ervoeren niet dezelfde eetlustonderdrukking toen ze werden ge´njecteerd met het hormoon - wat suggereert dat het het effect van de secretine op BBT is dat het gevoel van volheid veroorzaakt.

Naast het bestuderen van de effecten van secretine op bruin vet bij muizen, werden secretine niveaus gemeten bij 17 menselijke vrijwilligers. In een studie in Finland, werden zuurstofconsumptie in bruin weefsel en vetzuuropname gemeten in het bloed van de deelnemers na een nacht vasten en 30 tot 40 minuten na een maaltijd. Onderzoekers vonden dat hogere niveaus van secretine in het bloed van de proefpersonen overeenkwam met meer metabolisch actief bruin vet.

Klingenspor zegt dat we op een dag wellicht genoeg zullen weten over de band tussen secretine en bruin vet om de productie van secretine door het eten van bepaalde voedingsmiddelen te stimuleren. "Elke stimulus die de thermische thermogenese van bruin vet activeert kan mogelijk verzadiging veroorzaken, "zegt hij." Secretine afscheiding is gevoelig voor voedingsstoffen, dus het eten van de juiste starter kan nuttig zijn voor het bevorderen van verzadiging en resulteren in een verminderde maaltijdomvang en calorische inname. "

Hij gelooft dat de rol van bruin vet in het beheersen van honger en verzadiging een bijzonder aantrekkelijk doelwit is voor nieuwe behandelingsmethoden van obesitas. Het be´nvloeden van bruin vet door middel van secretine kan veelbelovend zijn voor mogelijke toekomstige nutritionele of farmacologische interventies tegen obesitas en metabole ziekten, zegt hij.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag