In muizen verbeteren heilzame darmbacterieŽn de gezondheid van het hart

Dick Schrauwen [1]

INLEIDING

MADISON Ė Voedingspatronen die rijk aan vezels zijn worden al lang geassocieerd met een reeks van positieve effecten. Eťn van die voordelen is de bescherming van hart en vaten tegen de verwoesting door aderverkalking (atherosclerose). Aderverkalking, de afzetting van vette plaques, wordt in verband gebracht met hartaanvallen en beroertes. Hoe voedingsvezels precies bijdragen aan de bescherming van hart en vaten bleef een open vraag.

Eťn aanwijzing wordt geleverd door nieuwe inzichten in de relatie tussen het microbiologische leven in de darm en onze gezondheid. De microben in de darm helpt ons voedsel, vooral vezels, te verwerken. Misschien hebben deze heilzame microben een positief effect op de cardiovasculaire gezondheid door onverteerbare plantendelen om te zetten. Maar dit verband is verre van zeker.

Om een beter beeld te krijgen van het verband tussen darmleven, voedingsvezels en de gezondheid van het hart hebben onderzoekers van de University of Wisconsin-Madison [2] een bepaald vetzuur geÔdentificeerd. Dit vetzuur is het mechanisme achter bepaalde beschermende effecten van een vezelrijk dieet in muizen. Dit vetzuur, bekend als butyraat, wordt geproduceerd door bepaalde bacteriŽn in de darm als die plantaardige vezels verteren.

SAMENVATTING

De wetenschappers toonden aan dat muizen die de Butyraat-producerende bacterie Roseburia bij zich dragen en die ook een vezelrijk dieet aten minder aan atherosclerose leden en minder ontstekingen hadden dan muizen zonder die bacteriŽn.

Muizen die wel de Roseburia bacterie hadden maar een vezelarm dieet kregen, werden niet beschermd. Waarom? Omdat de bacteriŽn zonder vezels weinig butyraat produceerden.

Muizen die butyraat kregen toegediend, werden ook beschermd tegen aderverkalking. Dit wijst erop dat butyraat de schakel is tussen voedingsvezels en de bescherming van het hart.

De studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Microbiology [3] door hoogleraar Bacteriologie Federico Rey en postdoctoraal onderzoeker Kazuyuki Kasahara van UW-Madison samen met medewerkers van het Wisconsin Institute for Discovery, van de UCLA (Universiteit van CaliforniŽ, Los Angeles) en van de Universiteit van GŲteborg in Zweden.

ACHTERGROND

"Atherosclerose is van oudsher beschouwd als een ziekte van het lipidenmetabolisme (vetstoffenwisseling, DS)," zegt Rey, erop wijzend dat het managen van de ziekte zich meestal heeft gericht op het verlagen van de niveaus van cholesterol en andere vetten in het bloed (bijvoorbeeld met statines, DS). Rey: "Maar de laatste decennia is een nieuw inzicht ontstaan dat de ziekte beschouwt als een vorm van chronische ontsteking. "

Dus de sleutel tot het verminderen van atherosclerose moet gezocht worden in het verminderen van die ontsteking, vooral in de bloedbaan. Vermindering van die ontsteking hangt voor een deel af van een sterke darmbarriŤre.

"Een belangrijke functie van de darm is om vriendelijke bacteriŽn op afstand te houden", zegt Kasahara. Wanneer ontsteking-veroorzakende moleculen de nuttige bacteriŽn in de darmen afbreken en als die schadelijke moleculen in de bloedbaan lekken, kunnen ze een wijdverspreide ontsteking veroorzaken. Om deze schadelijke moleculen op afstand te houden, vormen gezonde darmcellen sterke hechtingen aan elkaar. Daardoor ontstaat een effectieve barriŤre. Maar als die onderlinge hechting wordt verbroken, faalt de barriŤre . "Wanneer die hechting losraakt, gaat de darm lekken.", zegt Rey, "Lekkende ingewanden leiden tot meer ontsteking. "

ONDERZOEKSOPZET

Om het effect van butyraat op de darm en atherosclerose te bestuderen werden twee groepen muizen in het onderzoek betrokken. Muizen zonder het butyraat-producerende Roseburia en muizen met Roseburia. Vervolgens kreeg een deel van elke groep een vezelarm of een vezelrijk diŽet.

Dus we hebben een 2x2 onderzoeksopzet met vier groepen: (1) Rose-Fiber, (2) Rose-NonFiber, (3) NonRose-Fiber, (4) NonRose-NonFiber (DS).

RESULTATEN

De onderzoekers ontdekten dat muizen met Roseburia lagere niveaus van verschillende markers van ontsteking en een verminderde mate van atherosclerose hadden - maar alleen als ze een vezelrijk dieet aten (groep 1, DS).

Met een dieet zonder vezels daalden de Roseburia-niveaus en de muizen werden niet beschermd tegen atherosclerose. De onderzoekers gebruikten muizen die genetisch gevoelig zijn voor atherosclerose omdat muizen de ziekte niet van nature ontwikkelen.

Om te bepalen of butyraat de echte oorzaak was van de beschermende effecten van Roseburia, voedde Kasahara het vetzuur aan muizen zonder enige butyraat producerende bacteriŽn. Omdat puur butyraat snel zou worden opgenomen door cellen in de bovenste darm, voedde Kasahara muizen met een versie met langzame afgifte die het intact liet voor de `onderste` darmen.

Het butoxyaat met langzame afgifte verminderde de mate van vetplaques met ongeveer een derde en verminderde andere markers van ontsteking en atherosclerose, wat suggereert dat het vetzuur een hoofdcomponent van Roseburia's anti-atherosclerose-effecten vormde.

Eerder werk toonde aan dat mensen met hart- en vaatziekten lagere niveaus van Roseburia en andere butyraat-producerende bacteriŽn hebben. De nieuwe studie is een van de eerste om een ??duidelijke oorzaak te vinden voor een voorheen mysterieuze link tussen voedingsvezels, microben en gezondheid.

De onderzoekers waarschuwen echter dat de resultaten er niet op wijzen dat butyraat een nieuw, simpel voedingssupplement is voor de gezondheid van het hart. Plantaardige vezels van afkomstig van onbewerkte , plantaardige bron zijn nog steeds de ideale manier om een ??gezond darmleven te bewerkstelligen.

Althans, dat is wat Rey heeft geconcludeerd op basis van jarenlang onderzoek naar de effecten van voedingsvezels op de gezondheid. "Mijn vrouw klaagt elke dag dat ik alleen vezelrijk, volkoren brood koop en dat ik elke ochtend ontbijt met havermout. "

[1] Vertaling/bewerking van onderstaand persbericht
- https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/uow-bgb111218.php

[2] UNIVERSITY OF WISCONSIN-MADISON
- https://www.wisc.edu/

[3] Artikel:
- https://www.nature.com/articles/s41564-018-0272-x

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag