Het afbreken van de darmflora met antibiotica kan het glucosemetabolisme beïnvloeden

Onderzoek aan het Salk Institute bij muizen vindt dat geïnduceerde veranderingen in de lever diabetes kunnen beïnvloeden.

SALK INSTITUTE.

Een nieuw onderzoek van het Salk Institute heeft aangetoond dat muizen met een darmflora verarmd door antibiotica, minder glucose in hun bloed hebben en een grotere insulinegevoeligheid. Het onderzoek heeft implicaties voor het begrijpen van de rol van de darmflora bij diabetes. Het kan ook leiden tot een beter inzicht in de bijwerkingen die worden gezien bij mensen die worden behandeld met een hoog niveau aan antibiotica. De studie verscheen in het tijdschrift Nature Communications op 20 juli 2018.

"Dit onderzoek is heel spannend, omdat de situatie die we bij deze muizen hebben gecreëerd erg lijkt op wat mensen doormaken wanneer ze met meerdere antibiotica worden behandeld", zegt auteur Satchidananda Panda, professor aan het Salk's Regulatory Biology Laboratory. "Nu we deze effecten op het glucosemetabolisme kennen, kunnen we componenten van de darmflora zoeken die hen beïnvloeden."

De darmflora is de verzameling micro-organismen die in het lichaam leven, waarvan er vele essentieel zijn voor de gezondheid. Eerdere studies hebben aangetoond dat muizen waarvan de darmflora een tekort heeft aan bepaalde soorten bacteriën, meer kans hebben om diabetes te ontwikkelen. Er zijn ook aanwijzingen dat bepaalde microben mogelijk beschermend zijn tegen diabetes.

"Veel wetenschappers die experimenten op de darmflora uitvoeren met muizen, gebruiken antibiotica om bacteriën uit te roeien," zegt hoofdauteur Amir Zarrinpar, assistent-professor bij UC San Diego. "We laten zien dat een dergelijke opruiming een enorm effect heeft op het metabolisme van de muis; sommige metabole effecten kunnen worden toegeschreven aan deze vernietiging."

De onderzoekers wilden niet specifiek kijken naar hoe de door antibiotica geïnduceerde uitputting de glucosespiegels beïnvloedt. Ze wilden kijken naar de circadiane (24 uur) ritmes van het muismetabolisme als de darmflora leeg is. Dit soort onderzoek wordt vaak gedaan met muizen die in ziektevrije omgevingen zijn grootgebracht.

"Omdat we geen toegang hadden tot deze kiemvrije muizen, besloten we in plaats daarvan de darmflora uit te putten met gewone antibiotica uit de kliniek," zegt Panda. De onderzoekers gebruikten hiervoor een cocktail van vier verschillende antibiotica. “Het probleem van niet over de juiste soort muizen te beschikken werd een kracht die ons in staat stelde deze onverwachte ontdekking te doen", zegt Panda.

Na het behandelen van de muizen, observeerden de onderzoekers dat er een grote afname in de diversiteit van micro-organismen plaats vond, zoals verwacht. Toen ze naar het metabolisme van de muizen keken, ontdekten ze dat deze veel sneller glucose uit hun bloed konden halen dan verwacht.

Verdere studies toonden aan dat het darmweefsel fungeerde als een soort gootsteen voor de glucose-opname van de extra suiker en daarmee de niveaus in het bloed verlaagde. Dit gedrag paste in de waarneming dat de darmen van de muizen in omvang waren toegenomen.

De onderzoekers ontdekten vervolgens dat deze metabolische veranderingen eigenlijk verband hielden met veranderingen in de leverfunctie en de galzuren die door de lever vrijkwamen. De muizen hadden geen veranderingen in de samenstelling van het lichaamsvet of in wat ze aten - de twee dingen die normaal het glucosemetabolisme beïnvloeden en waarvan bekend is dat ze een rol spelen bij type 2-diabetes bij de mens.

"We beweren niet dat type 2 diabetes wordt behandeld met antibiotica," zei Panda.

Zarrinpar voegt eraan toe: "Het is gewoon interessant om te zien dat er een manier is om het microbioom te manipuleren om de darmen hoge niveaus van hormonen te laten produceren die het lichaam gevoeliger maken voor insuline."

De volgende stappen zijn om te kijken hoe de veranderingen in de lever zich voordoen en welke component van de darmflora de veranderingen beïnvloedt. "Misschien kunnen we manieren vinden om de groei van bepaalde darmmicroben te ondersteunen en deze veranderingen in glucoseregulatie bij mensen teweeg te brengen", concludeert Panda. "We zijn nu een stap dichter bij de onthulling van dit onderzoek."

Vertaling: Ellen Lam



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag