Goede darmbacteriŽn gaan de neiging tot depressie tegen

Dierstudies aan de universiteit van Aarhus geven aan dat bepaalde melkzuurbacteriŽn het type depressie kunnen voorkomen dat gekoppeld is aan een ongezonde levensstijl.

Nieuw onderzoek suggereert dat de micro-organismen, bekend als probiotica, die normaal gezondheidsvoordelen bieden in de darmen, ook een effect hebben op de hersenen, of zoals een studie aan de universiteit van Aarhus heeft aangetoond, beschermen tegen depressie. In de dierstudie aan de afdeling Klinische Geneeskunde aan de universiteit van Aarhus werden ratten gevoed met een extra vet- en vezelloos mengvoeder. Sommige ratten kregen tegelijkertijd een mix van micro-organismen, meestal in de vorm van melkzuurbacteriŽn, in hun drinkwater. Terwijl de ratten die uitsluitend op het vetdieet leefden ken gedrag ontwikkelden dat vergelijkbaar was met depressie, bleven de ratten die het met probiotica verrijkt drinkwater kregen, neutraal in hun gedrag.

Met andere woorden, de probiotica compenseerden de gevolgen van het ongezond voedingspatroon, legt arts en doctor Anders Abildgaard uit. Als onderdeel van zijn proefschrift onderzoekt hij het effect van probiotica in combinatie met een ongezond voedingspatroon. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Brain, Behavior en Immunity.

De ratten die geen probiotica kregen, bleken een verhoogd aantal witte bloedcellen in hun hersenweefsel te hebben, wat een teken kan zijn van chronische ontsteking en ook wordt gezien in de vetweefsels en lever van mensen met overgewicht en bij diabetici. De onderzoekers vonden de verhoogde hoeveelheden witte bloedcellen in de hersenen van de ratten niet bij deze die probiotica in hun drinkwater hadden gekregen.

"Dit kan erop wijzen dat ťťn van de dingen die probiotica doen is: werken aan het herprogrammeren van het immuunsysteem. Specifiek in dit onderzoek compenseerden de ratten de gevolgen van het vetrijke dieet met behulp van probiotica, zodat ze op ťťn lijn zaten met hun leeftijdsgenoten in de controlegroep Dit is een fascinerende ontdekking die de conclusie ondersteunt dat probiotica, die normaal goed zijn voor de darmen, ook de hersenen beÔnvloeden, wat het resultaat interessant maakt voor de behandeling van depressie, "zegt Anders Abildgaard.

In de studie werden de ratten in groepen verdeeld en met verschillende mengvoeders gevoerd. Twee groepen ratten kregen een extra vet- en vezelloos dieet, terwijl ťťn van de twee groepen water kreeg met probiotica. Twee controlegroepen werden gelijktijdig gevoed met een vezelrijker en half zo vet dieet. Na twaalf weken konden de onderzoekers constateren dat de ratten op de vetstof zonder probiotica zich depressiever gedroegen als ze een zwemtest ondergingen. "Ratten kunnen in klinische zin niet lijden aan een depressie zoals mensen, maar ze worden passief en kunnen stressvolle situaties niet aan." Wij interpreteren dit als depressief gedrag," legt Anders Abildgaard uit die zegt dat het onderzoek de kennis ondersteunt over hoe een ongezond voedingspatroon een ongezonde gezondheid veroorzaakt, zowel lichamelijk als geestelijk. Dit geldt ook voor ratten.

Het is moeilijk om te zeggen of de resultaten kunnen worden overgedragen op mensen met een depressie, aangezien dieren zich blijkbaar niet gedragen als mensen. Maar Anders Abildgaard denkt dat het mogelijk is om zich voor te stellen dat bepaalde mensen die lijden aan een depressie kunnen profiteren van probiotica. "Er is steeds meer onderzoek dat suggereert dat een ongezond dieet bijdraagt tot het teweegbrengen of handhaven van een depressie. We weten ook dat patiŽnten die lijden aan depressie over het algemeen op een ongezondere manier leven in vergelijking met het gemiddelde, waarschijnlijk omdat ze niet over de nodige middelen beschikken om een gezonde levensstijl te volgen.

Hoewel probiotica het voedsel niet gezonder maken en geen invloed hebben op het gewicht of de bloedsuikerspiegel bij proefdieren, kan het toch helpen om de depressieve symptomen te verminderen en patiŽnten de middelen te geven om hun levensstijl te veranderen; dus de vicieuze cirkel is verbroken, "zegt Anders Abildgaard.

Hij is van mening dat de studie een extra dimensie toevoegt aan het begrip van depressie en de methoden van behandeling. Depressie moet niet altijd worden gezien als een ziekte die zich uitsluitend ontwikkelt op basis van chemisch onevenwicht in de hersenen. De darmbacteriŽn kunnen ook een belangrijke rol spelen. Op deze manier vervaagt ook het traditionele onderscheid tussen psychiatrische en somatische ziekten.

"We zijn nu bezig met het identificeren van hoe probiotica interageren met de bestaande darmbacteriŽn en hun productie van speciale chemische verbindingen die dieren en mensen zelf niet kunnen produceren, maar die in ons bloed kunnen worden gemeten en dus het hele lichaam kunnen beÔnvloeden. Het in kaart brengen van deze mechanismen zal bijdragen tot een beter begrip van welke patiŽnten baat kunnen hebben bij probiotica en hoe toekomstige klinische onderzoeken moeten worden aangepakt.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag