Darm microbioom speelt een belangrijke rol bij atherosclerose

UNIVERSITEIT VAN WESTERN ONTARIO

Onderzoekers van Western University en Lawson Health Research Institute hebben de allernieuwste relatie aangetoond tussen het darm microbioom en atherosclerose (een vorm van arteriosclerose, aderverkalking - EL), ťťn van de grootste oorzaken van hartaanvallen en beroertes. Dit werd opgemeten als plaque belasting in de arteria carotis (halsslagader - EL).

Om erachter te komen welke rol darmbacteriŽn spelen bij atherosclerose, testten de onderzoekers bloedgehaltes van metabolische producten in het darm microbioom. Zij bestudeerden in totaal 316 mensen uit drie verschillende patiŽntengroepen - degenen met ongeveer zoveel plaque als voorspeld door traditionele risicofactoren; degenen die waarschijnlijk beschermd zijn tegen atherosclerose omdat ze weliswaar hoge traditionele risicoís lopen, maar normale aderen hebben, en degenen met onverklaarbare atherosclerose zonder enig traditionele risicofactor maar toch een hoog gehalte aan plaque.

ďWat we ontdekten was dat patiŽnten met onverklaarbare atherosclerose aanzienlijk hogere bloedgehaltes van deze giftige metabolieten hadden, geproduceerd door de darmbacteriŽn,Ē zegt dr. David Spence, hoogleraar aan Westernís Schulich School of Medicine & Dentistry en wetenschapper van Robarts Research Institute. De onderzoekers keken specifiek naar de metabolieten TMAO, p-cresyl sulfaat, p-cresyl glucuronide, en phenylacetylglutamine, en maten de opeenhoping van plaque in de aderen door gebruik van carotiden ultrasound.

In de studie, gepubliceerd in de uitgave van Atherosclerosis, werd opgemerkt dat deze verschillen niet verklaard konden worden door dieet of nierfunctie, gezien het verschil in de samenstelling van hun darm microbioom.

ďEr is een groeiende eenstemmigheid in de microbioom gelederen dat functie classificatie aftroeft. Met andere woorden: bacteriŽle populaties worden niet zozeer gedefinieerd door wie aanwezig is, maar door wat ze doen en wat ze produceren,Ē zegt Greg Gloor, PhD en hoogleraar bij Schulich Medicine & Dentistry, wetenschapper bij Lawson en co-auteur van de studie.

De studie wijst erop dat het darm microbioom een belangrijke rol speelt bij het individuele risico op atherosclerose, en maakt de weg vrij voor nieuwe behandelopties voor die patiŽnten met onverklaarbare ophoping van plaque in de aderen.

ďDe ontdekking, en studies die we sindsdien uitvoerden, geven ons een kans om probiotica te gaan gebruiken om deze bestanddelen in de darmen te bestrijden en het risico op cardiovasculaire aandoeningen te verminderen,Ē zegt Gregor Reid, hoogleraar bij Schulich Medicine & Dentistry, wetenschapper bij Lawson, en expert in probiotica, die meewerkte aan de studie. Spence voegt toe dat herpopulatie van het darm microbioom de allernieuwste benadering is in de behandeling van atherosclerose die voortkomt uit deze studie.

Vertaling: Ellen LamSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag