Een nieuwe oplossing voor chronische pijn

CNRS

Neuropatische pijn is een chronische ziekte die invloed heeft op 7 tot 10 procent van de Franse bevolking en waarvoor geen effectieve behandeling is. Onderzoekers aan het Institute for Neurosciences of Montpellier (INSERM/Universitť de Montpellier) en het Laboratory for Therapeutic Innovation (CNRS/Universitť de Strasbourg) hebben het mechanisme blootgelegd achter het zich voordoen en continuatie van pijn.

Gebaseerd op hun ontdekking werd er een innovatieve behandeling ontwikkeld, die bij proefdieren een onmiddellijk, krachtig en langdurend therapeutisch effect op pijnsymptomen produceert. Deze studie verschijnt op 12 maart 2018 in Nature Communications.

Franse onderzoekers hebben onlangs de onverwachte rol ontdekt die, bij chronische pijn, wordt gespeeld door het FLT3 molecuul, bekend voor zijn rol bij verschillende bloedfuncties en geproduceerd door de hematopoietische stamcellen die alle bloedcellen voortbrengen. Neuropatische pijn wordt veroorzaakt door een letsel in perifere zenuwen als gevolg van ziektes zoals diabetes, kanker, of gordelroos of door aan ongeluk- of operatie gerelateerd letsel. In deze studie toonden onderzoekers aan dat immuuncellen in het bloed dat in de zenuw stroomt bij de plaats van het letsel synthetiseren en een ander molecuul vrijgeven; FL, welke bindt met- en FLT3 activeert, hiermee een kettingreactie uitlokkend in het sensorisch systeem waardoor pijn veroorzaakt wordt.

Men legde bloot dat FLT3 pijn veroorzaakt en laat voortbestaan door in een vroeg stadium werking te hebben op andere componenten in het sensorisch systeem die er om bekend staan om pijn chronisch te maken (bekend als ďchronicizationĒ).

Na de rol van FLT3 ontdekt te hebben, creŽerden onderzoekers een anti-FLT3 molecuul (BDT001) om zich te richten op de FL bindingsplaats, gebruik makend van gedetailleerde computeranalyses van drie miljoen mogelijke configuraties. Dit molecuul blokkeert de connectie tussen FL en FLT3, hiermee de kettingreactie van gebeurtenissen die leiden tot chronische pijn, voorkomend.

Wanneer dit toegepast werd bij proefdieren, reduceerde BDT001 na drie uur typische neuropatische pijnsymptomen zoals hyperalgesie, een verhoogde pijngevoeligheid en ook allodynie, pijn veroorzaakt door stimuli die gewoonlijk geen pijn veroorzaken, met effecten die 48 uur voortduurden na een enkele dosis.

Neuropatische pijn, welke ongeveer vier miljoen mensen in Frankrijk beÔnvloedt, is een verzwakkende ziekte met significante maatschappelijke kosten. Huidige vormen van behandeling, in essentie gebaseerd op buiten de voorschriften gebruik van medicatie zoals antidepressiva en anti-epileptica, zijn niet effectief; minder dan 50 procent van de patiŽnten verkrijgt een significante vermindering van pijn.

Buiten dat, kunnen dat soort behandelingen belangrijke bijwerkingen veroorzaken. Innovatieve therapieŽn gebaseerd op dit onderzoek worden ontwikkeld door Bidol Therapeutics, een beginnend bedrijf welke, als resultaat, de eerste specifieke therapie tegen neuropatische pijn zou kunnen ontwikkelen, en op lange termijn, voor verlichting voor veel mensen zou kunnen zorgen.

Vertaling: Arnoud 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag