Weinig beweging wordt geassocieerd met bredere taille en meer ontsteking

Onderzoekers vonden een omgekeerde correlatie tussen middelomtrek en fitness, ongeacht de BMI.

Volgens een studie van Anne-Sophie Wedell-Neergaard aan de Universiteit van Kopenhagen, Denemarken, en collegaĺs, gepubliceerd op 17 januari 2018 in het open access-tijdschrift PLOS ONE, veroorzaakt weinig beweging een grotere tailleomvang en een hogere mate van ontsteking.

De omtrek van de taille kan wijzen op de hoeveelheid overtollig vet rond de buik en eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat overmatig buikvet het risico op chronische systeemontsteking en stofwisselingsziekten kan verhogen. De wetenschappers trachtten de associatie te onderzoeken tussen fitheid en middelomtrek en laaggradige ontsteking, en of er een correlatie was met de Body Mass Index (BMI).

Zij analyseerden eerder verzamelde gegevens van 10.976 personen uit The Danish National Health Examination Survey 2007-2008. Deze personen ondergingen een maximale zuurstofopnametest (VO2max) om hun fysieke conditie te beoordelen. Hun middelomtrek, gewicht en lengte werden gemeten en er werden bloedmonsters genomen om hun niveau van C-reactief prote´ne, een niet-specifieke biomerker van laaggradige ontsteking, te meten.

De onderzoekers ontdekten dat hogere niveaus van fitheid geassocieerd waren met een kleinere middelomtrek en een lagere graad van ontsteking onafhankelijk van de BMI. Zij erkennen dat er mogelijke beperkingen zijn die de bevindingen van het onderzoek kunnen be´nvloeden, maar over het algemeen suggereren de resultaten dat verhoogde fitheid het potentieel heeft om de buikvetmassa en ontsteking te verminderen, wat de metabolische gezondheid kan verbeteren, ongeacht de BMI.

"We vonden dat fitness omgekeerd geassocieerd is met zowel buikadipositeit als laaggradige ontsteking onafhankelijk van de BMI," zegt Wedell-Neergaard. "Deze resultaten suggereren dat, ongeacht de BMI, hoge fitnessniveaus leiden tot een afname van de buikvetmassa en laaggradige ontsteking."

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag