Een stap in de richting van het vervangen van BPA

Hoewel de Verenigde Staten en andere landen het gebruik van bisfenol A (BPA) vanwege milieu- en gezondheidsrisico's hebben verboden of beperkt, wordt het nog steeds gebruikt in thermisch afgedrukte documenten. Nu rapporteren onderzoekers in een onderzoek in het ACS-tijdschrift Industrial & Engineering Chemistry Research dat ze potentieel veiligere polymeren hebben ontwikkeld die BPA voor gedrukt papier zouden kunnen vervangen.

Thermische papiersoorten worden gebruikt voor kassabonnen, tickets en labels omdat ze goedkoop, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar zijn. Om thermisch papier te laten werken bij het afdrukken, is het geÔmpregneerd met twee soorten moleculen, een kleurstof en een kleurontwikkelaar. De kleurontwikkelaar, BPA, zorgt ervoor dat het papier reageert met de kleurstof en van kleur verandert wanneer het wordt verwarmd. Hoewel BPA veel voordelen heeft, kan het mogelijk verschillende gezondheidseffecten veroorzaken door zich door biologische membranen te verplaatsen, hormonen te verstoren en het zenuwstelsel en het voortplantingssysteem te schaden.

Fabrikanten hebben polymere materialen als een potentiŽle vervanger gekozen omdat ze groot zijn en niet gemakkelijk door membranen kunnen bewegen. Sommige van de tot nu toe geteste polymeren hadden vergelijkbare eigenschappen als BPA, maar de resultaten van de ontwikkelaar waren matig. Byeong-Kwan An, Hyun-Jin Kwon en Kang-Hoon-Choi wilden zien of ze een alternatieve ontwikkelaar konden maken die net zo goed presteerde als BPA.

De onderzoekers concentreerden zich op fenolharspolymeren omdat ze gemakkelijk te maken zijn, goedkoop en reageren met de kleurstoffen in thermisch papier. Het team bereidde verschillende variaties van de polymeren voor en onderzocht hun thermische eigenschappen, stabiliteit en vermogen om te reageren met de kleurstof op papier. Van de geteste polymeren waren BPAF-N-type (BPA-formaldehyde novolac) geschikt - ze waren stabiel bij hoge temperaturen en reageerden net zo goed met de kleurstof als BPA. De ene was meer geschikt voor toepassingen voor algemene doeleinden, terwijl twee ervan meer geschikt waren voor papier dat in verwarmde omgevingen moet worden gebruikt.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag