Vroegtijdige blootstelling aan BPA kan de hartfunctie beïnvloeden

Studie op proefdieren onderzoekt de impact die hormoonverstoorders hebben op cardiovasculaire functie, raadt onderzoek aan naar alternatieve biomaterialen voor medische hulpmiddelen, gebruikt in ziekenhuizen.

CHILDREN’S NATIONAL HEALTH SYSTEM

Meer dan 8 miljoen pond bisphenol a (BPA) wordt elk jaar geproduceerd en bereikt 90 procent van de bevolking door middel van consumptie en medische producten. Epidemiologische studies ontdekken dat BPA blootstelling bij volwassenen verband houdt met nadelige cardiovasculaire gebeurtenissen, variërend van abnormale hartkloppingen, of hartritmestoornissen, en angina, pijn op de borst, tot coronaire aandoeningen, het vernauwen van de aderen, meestal atherosclerose genoemd—de nummer één doodsoorzaak in de Verenigde Staten. Nu, gebaseerd op een studie waarbij hartcellen van neonatale ratten worden gebruikt, ontdekken onderzoekers dat het onvolgroeide hart op eenzelfde manier op BPA reageert—met langzamer hartfrequentie, onregelmatige hartritmes, en instabiliteit met betrekking tot calcium. De studie verschijnt van te voren online in Scientific Reports.

De auteurs merken op dat terwijl aanvullend onderzoek nodig is om de impact te bepalen die langdurige blootstelling aan BPA heeft op een kinderhart in ontwikkeling, deze studie het verhoogde risico vastlegt wat korte termijn blootstelling aan BPA, van een periode van 15 minuten, kan hebben in een pediatrische intensive care setting. De onderzoekers benadrukken het belang van het stimuleren van de ontwikkeling, productie en het in ziekenhuizen toepassen van alternatieve biomaterialen om eventueel resultaten met betrekking tot patiëntveiligheid te verbeteren, gebaseerd op de voorafgaande gegevens.

“Huidig onderzoek verkent de impact die hormoonverstoorders, met name BPA, hebben op volwassenen en hun cardiovasculaire- en nier functie” aldus Nikki Gillum Posnack, Ph.D., studieauteur en assistent professor aan het Chidrens’s National Heart Institute en de George Washington University. “We weten dat wanneer deze stof eenmaal in het lichaam komt, het bioactief kan worden en zodoende kan beïnvloeden hoe hartcellen werken. Dit is de eerste studie die kijkt naar de impact die BPA blootstelling kan hebben op hartcellen die nog in ontwikkeling zijn”

Wat dit onderzoek naar voren brengt, is dat kunststof materialen de manier waarop artsen en chirurgen jonge patiënten behandelen drastisch hebben veranderd, met name bij patiënten met een aangetaste immuun- of hartfunctie.

“We onderzoeken het potentiële en onbedoelde risico van kunststof medische hulpmiddelen die de medische wereld drastisch hebben veranderd”, merkt dr. Posnack op.

“We onderzoeken of deze blootstellingen in ziekenhuizen onbedoelde effecten op de hartfunctie hebben, en kijken naar manieren om de chemische blootstelling te verkleinen. We hopen dat dit inleidende onderzoek de ontwikkeling van alternatieve producten bij fabrikanten van medische apparatuur stimuleert en de het de wetenschappelijke wereld aanmoedigt om de impact van kunststoffen op gevoelige groepen patiënten te bestuderen.

Dr. Posnack’s doorlopende onderzoek bestudeert de impact die milieu-invloeden—inclusief BPA en andere hormoonverstoorders—hebben op de hartfunctie. Haar komende studies zijn er op gericht om chemische blootstellingen te meten bij patiënten en haar resultaten te vertalen naar menselijke modellen.

Vertaling: Arnoud
  


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag