Moedermelk is wellicht het beste voor de ontwikkeling van prematuren

Bron: UNIVERSITY OF EDINBURGH

Volgens een recente studie vertonen prematuren een betere hersenontwikkeling als ze worden gevoed met moedermelk.

Vroeggeboorte wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op latere problemen met leer- en denkvaardigheden gekoppeld aan problemen in de ontwikkeling van de hersenen.

Studies hebben aangetoond dat voortijdige bevalling gepaard gaat met veranderingen in de een deel van de structuur van de hersenen waarmee hersencellen kunnen communiceren met elkaar, bekend als witte stof.

Onderzoekers aan de Universiteit van Edinburgh bestudeerden MRI-hersenscans van 47 baby's uit het Birthworld Edinburgh Birth Cohort.

De baby's waren te vroeg geboren, na 33 weken namelijk, en er vonden scans plaats gemiddeld 40 weken na de conceptie.

Het team verzamelde ook informatie over hoe de baby's waren gevoed terwijl ze op intensive care lagen - hetzij met flessen- of moedermelk van de moeder of een donor.

Baby's die voor ten minste driekwart moedermelk hadden gekregen vertoonden een betere hersenontwikkeling vergeleken met anderen.

De effecten waren het grootst bij baby's die borstvoeding kregen tijdens een groter deel van de tijd die zij op intensive care doorbrachten.

De studie werd gefinancierd door het goede doel Theirworld en werd uitgevoerd in het Jennifer Brown Research Laboratory aan de University Medical Research Council Centre for Reproductive Health. Ze is gepubliceerd in het tijdschrift NeuroImage.

Professor James Boardman, directeur van het Jennifer Brown Research Laboratorium aan de Universiteit van Edinburgh, zei: "Onze bevindingen suggereren dat de hersenontwikkeling in de weken na de vroeggeboorte beter is bij baby's die grotere hoeveelheden moedermelk krijgen.

"Deze studie benadrukt de behoefte naar meer onderzoek om de rol te begrijpen van moedermelk bij de ontwikkeling van de hersenen van prematuren”.

"Moeders van prematuren moeten worden gestimuleerd om moedermelk te geven als hun baby in neonatale zorg is - als ze in staat zijn en als hun baby in de mogelijkheid is om melk te krijgen - omdat dit hun kind de beste kans geeft op een gezonde hersenontwikkeling. "

Sarah Brown, President en Trustee of Theirworld, zei: "Ik ben zo trots op de prestaties van het Jennifer Brown Research Laboratory. Dit rapport levert waardevolle informatie op ter ondersteuning van de voeding met moedermelk voor zelfs de kleinste, meest kwetsbare premature baby's, om ze de beste levensstart mee te geven.

“Dankbaarheid is verschuldigd aan de families van de Theirworld Edinburgh Birth Cohort van Edinburgh, die hun eigen baby’s ter beschikking stelden voor de studie waarvan de resultaten veel andere premature baby's ten goede zullen komen."

Vertaling: Andre Teirlinck


 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag