Toevoeging van Bifidobacteria koloniseert het darmstelsel van zuigelingen die borstvoeding krijgen

Universiteit van Californië - DAVIS

Volgens onderzoekers Davis en Evolve BioSystems Inc. van de Universiteit van Californië heeft het geven van de bacterie Bifidobacterium infantis (B. infantis) aan zuigelingen die borstvoeding krijgen een jaar lang een positieve invloed op de darmflora. Het onderzoek is op 9 juni gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition in Boston door Bethany Henrick, directeur immunologie en diagnostiek bij Evolve BioSystems, namens de mede-onderzoeker Jennifer Smilowitz, associate director of human studies research bij het UC Davis' Foods For Health Institute.

De aanwezigheid van B. infantis in de darmen van zuigelingen wordt in verband gebracht met diverse gezondheidsvoordelen. Deze bacteriën worden gevoed door moedermelk. Deze goede bacteriën zijn echter in een veel geringe hoeveelheid aanwezig bij zuigelingen die borstvoeding krijgen in ontwikkelde landen dan in ontwikkelingslanden.

Bij dit onderzoek kregen moeders en zuigelingen òf de B. infantis gecombineerd met moedermelk òf uitsluitend moedermelk, van 7 tot 21 dagen na de geboorte. De bacteriën nestelden zich snel in de zuigelingen en verdrongen andere darmbacteriën die in verband gebracht worden met darmproblemen en immuunsysteem-gerelateerde problemen zoals astma, allergie en auto-immuun ziektes. Bovendien zorgde de toevoeging van B. infantis ervoor dat de biochemische samenstelling van de poep van zuigelingen veranderde. Deze positieve effecten duurden tot maximaal een jaar bij baby’s die vooral borstvoeding kregen.

Dit onderzoek suggereert een mogelijke methode om de microbiële gezondheid in het darmstelsel te verhogen en immuunsysteem-gerelateerde ziektes te voorkomen bij zuigelingen die borstvoeding krijgen in ontwikkelde landen.

Vertaling: Frank Biesta





 


 

Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag