Verband ontdekt tussen blindedarmontsteking en allergie

Dick Schrauwen [1]

SAMENVATTING
Kinderen met allergieën hebben een lager risico op het ontwikkelen van gecompliceerde appendicitis [3, 5]. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Lund en het Skåne Universitair Ziekenhuis in Zweden. De bevindingen zijn gepubliceerd in JAMA Pediatrics [2] en kunnen de weg banen voor de ontwikkeling van nieuwe diagnostische hulpmiddelen.

DRIE KEER MINDER RISICO
Martin Salö, hoofdauteur van de publicatie, onderzoeker aan de Universiteit van Lund en arts in en het Skåne Universitair Ziekenhuis licht de studie toe. Alle kinderen die de afgelopen tien jaar in Lund geopereerd zijn aan hun blindedarmontsteking namen deel aan de studie. Uit de studie bleek dat kinderen met een wijdverbreide allergie, bijvoorbeeld voor pollen of bont, een drie keer lager risico hadden om een gecompliceerde appendicitis [5] te krijgen. Dit verminderde risico doorstond de correctie voor storende variabelen waarvan bekend is dat ze het risico op een ernstige blindendarmontsteking verhogen, zoals een lagere leeftijd en langdurige symptomen.

ACHTERGROND
Blindedarmontsteking is wijdverspreid bij jongeren en is de meest voorkomende oorzaak van acute abdominale chirurgie [6] in de wereld. Een derde van de getroffen kinderen heeft een ernstige, gecompliceerde vorm van blindedarmontsteking. Deze ernstige vorm vereist een langer verblijf in het ziekenhuis en soms zijn er meerdere operaties nodig. Het is nog niet duidelijk waarom sommige kinderen deze ernstige vorm krijgen. Ook is onduidelijk of het mogelijk is om deze gecompliceerde blindedarmontsteking te voorkomen.

Eén theorie stelt dat de ernst van een blindedarmontsteking afhangt van de immunologische respons van het lichaam. Bij een ernstige, gecompliceerde appendicitis verloopt die respons anders dan bij een milde, ongecompliceerde blindedarmontsteking. Volgens deze theorie hebben kinderen met allergieën een lager risico op het krijgen van een gecompliceerde blindedarmontsteking omdat hun immunologische respons verschilt van die van niet-allergische kinderen. Deze theorie was echter tot nu toe niet nader onderzocht.

`De uitkomst van deze studie ondersteunt de theorie dat een gecompliceerde blindedarmontsteking een andere immunologische ontwikkeling heeft dan een ongecompliceerde blindedarmontsteking. De resultaten bieden ook aanwijzingen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe diagnostische hulpmiddelen zoals bloedtests`, concludeert Martin Salö.

DE STUDIE IN HET KORT
Bij de studie waren alle kinderen jonger dan 15 jaar betrokken die tussen 2007 en 2017 een operatie ondergingen voor blindedarmontsteking in het academisch ziekenhuis van Skåne in Lund. In totaal maakten 605 kinderen deel uit van het onderzoek.

De onderzoekers vergeleken de resultaten voor kinderen met wat bekend staat als IgE-gemedieerde allergie (102 kinderen) met die voor kinderen zonder deze allergie (503 kinderen). Van de kinderen met IgE-gemedieerde allergie [4] kreeg 19,6% gecompliceerde appendicitis. In de groep kinderen zonder IgE-gemedieerde allergie werd 46,9% getroffen door de ernstige vorm.

VERWIJZINGEN
[1] Deze tekst is een bewerking van een persbericht van de Universiteit van Lund (Lund University)
- https://www.lunduniversity.lu.se/article/link-between-appendicitis-and-allergies-discovered

[2] Wetenschappelijk artikel (abstract)
`Association of IgE-Mediated Allergy With Risk of Complicated Appendicitis in a Pediatric Population`, Martin Salö en anderen. 2018-08-06 in JAMA Pediatrics (doi:10.1001/jamapediatrics.2018.1634)
- https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2694800

[3] Wikipedia: Blindedarmontsteking (appendicitis)
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Blindedarmontsteking

[4] IgE-gemedieerde allergie zie:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Immunoglobuline#IgE
- https://en.wikipedia.org/wiki/Immunoglobulin_E
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Voedselallergie#IgE-gemedieerde_voedselallergie%C3%ABn

[5] Gecompliceerde appendicitis
- https://www.wses.org.uk/wp-content/uploads/2016/01/Gomes-WSES-15.pdf

[6] Acute abdominale chirurgie, zie:
- https://www.erasmusmc.nl/chirurgie/AbdominaleChirurgie/



 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag