Benzodiazepinen (slaappillen, kalmeringsmiddelen) kunnen het zelfmoordrisico vergroten bij patiŽnten met COPD en PTSS

AMERICAN THORACIC SOCIETY

Volgens recent onderzoek, online gepubliceerd in de Annals of the American Thoracic Society, kan langdurig gebruik van benzodiazepine-medicatie bij chronische zieken met obstructieve longziekte of COPD, evenals posttraumatische stress stoornis (PTSS), leiden tot een verhoogd zelfmoordrisico.

In ďRisks of Benzodiazepines in Chronic Obstructive Pulmonary Disease with Comorbid Posttraumatic Stress Disorder," rapporteren Lucas M. Donovan, MD, en coauteurs over een studie van 44.555 veteranen die medische zorg hebben ontvangen tussen 2010 en 2012. Hiervan ontving 23,6 procent benzodiazepines gedurende 90 dagen of langer.

Benzodiazepinen worden vaak voorgeschreven bij COPD-symptomen, waaronder angst, kortademigheid en slapeloosheid en aan mensen met PTSS om angst en slapeloosheid te behandelen.

Het gebruik ervan voor beide patiŽntengroepen is controversieel vanwege bijwerkingen waaronder een verhoogd risico op COPD-exacerbaties en zelfverwonding. Verschillende richtlijnen bevelen specifiek het gebruik ervan af voor patiŽnten met COPD of PTSS.

"Het gebruik van benzodiazepinen bij patiŽnten met comorbiditeiten met hoog risico is een veel voorkomend dilemma voor patiŽnten en clinici," zei Dr. Donovan, onderzoeker aan het VA Puget Sound Healthcare System. "Het begrijpen van de risico's van benzodiazepinen is moeilijk omdat de symptomen die vragen om het gebruik ervan, inclusief angst en kortademigheid, op zichzelf gekoppeld zijn aan slechte resultaten. "

Om de risico's van benzodiazepinen beter te begrijpen, en niet alleen de symptomen die ze behandelen, koppelden de onderzoekers 44 patiŽntkenmerken aan hun analyse door rekening te houden zoals medische en psychiatrische voorgeschiedenis, medicijngebruik en gebruik van gezondheidszorg.

De onderzoekers vonden dat langdurig gebruik van benzodiazepinen door COPD patiŽnten die ook PTSS hadden het risico op zelfmoord meer dan verdubbelde. Deze patiŽnten hadden ook een hogere frequentie van psychiatrische opnames.

Interessant genoeg vonden de onderzoekers dat gebruik op lange termijn van benzodiazepinen in deze patiŽntengroep hun risico op overlijden verhoogde door ademhalingsgebeurtenissen, zoals eerdere studies hebben gesuggereerd.

De onderzoekers vonden dat korte termijngebruik (minder dan 90 dagen) van benzodiazepines geassocieerd was met verhoogde mortaliteit, wat eerdere bevindingen bijtreedt. Dr. Donovan zei dat deze bevinding met enige voorzichtigheid moet worden geÔnterpreteerd omdat de onderzoekers niet dezelfde matching technieken hebben gebruikt in de primaire analyses.

De auteurs zeiden dat studiebeperkingen de mogelijkheid van de invloed van longobstructie of PTSS uit de medische gegevens niet kon bepaald worden.

"Hoewel langdurig benzodiazepine gebruikt bij patiŽnten met COPD en PTSS niet verbonden is met algemene mortaliteit is dit wel het geval met zelfmoordgedachten, "zei Dr. Donovan, die ook instructeur is bij de

Universiteit van Washington. "Er zal meer onderzoek nodig zijn om beter het verband met zelfmoord te kunnen vastleggen, maar in de tussentijd zouden we adviseren dat artsen ernstig zouden overwegen om benzodiazepines voor te schrijven aan patiŽnten die al een hoog risico op zelfbeschadiging lopen."

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag