Tekort aan vitamine D bij veel zwangere vrouwen

Niet genoeg zon, te weinig gepast voedsel of supplementen leiden tot een tekort aan vitamine D bij zwangere vrouwen.

NORWEGIAN NIVERSITY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY

Volgens een groot onderzoek, eerder dit jaar gepubliceerd in PLOS One, heeft één op de drie zwangere vrouwen in Noorwegen aan het einde van de zwangerschap een tekort aan vitamine D.

In de donkere wintermaanden in Noorwegen steeg het percentage zwangere vrouwen met een vitamine D-tekort tot vijftig procent.

"Het is moeilijk om voldoende vitamine D uit voedingsbronnen te halen en gedurende zes maanden van het jaar is het zonlicht rond de noordelijke breedtegraad niet voldoende om de vitamine aan te maken. Zelfs al zien we de zon, ze staat te laag voor ons om vitamine D te kunnen produceren", zegt Miriam K. Gustafsson, hoofdauteur van het artikel en promovendus aan de Norwegian University of Science and Technology’s (NTNU) Department of Public Health and Nursing .

"We smeren ons in de zomer in met zonnebrandcrème om onze huid te beschermen en kanker te voorkomen, maar dit maakt het moeilijker voor ons lichaam om genoeg vitamine D aan te maken,” voegt ze eraan toe. Gustafsson is ook senior consultant bij het St. Olavs-ziekenhuis in Trondheim.

Belangrijk voor de botmassa.

Lage vitamine D-spiegels kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de botten van zowel moeder als kind. Vitamine D is nodig om calcium op te nemen in de darmen. Tijdens de zwangerschap is deze vitamine cruciaal om te zorgen voor voldoende calcium om de botmassa van het kind op te bouwen en die van de moeder te behouden.

Een voorbeeld: een Australisch onderzoek heeft een lagere botmassa aangetoond bij 20-jarige nakomelingen van moeders met vitamine D-tekort tijdens de zwangerschap.

Risico op astma bij kinderen.

Lage niveaus van vitamine D zijn ook in verband gebracht met een verhoogd risico op vroeggeboorte en astma bij het kind. Het is aangetoond dat vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap het risico op astma verminderen. Wanneer de moeder te weinig vitamine D in haar lichaam heeft, kan het risico op hoge bloeddruk, pre-eclampsie en zwangerschapsdiabetes eveneens toenemen.

Met andere woorden, er zijn belangrijke redenen om te zorgen voor voldoende vitamine D tijdens de zwangerschap.

Uit het NTNU-onderzoek van Gustafsson blijkt echter dat minder dan één op de vijf zwangere vrouwen de aanbevelingen van het Noorse Directoraat voor Gezondheid volgde om vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap in te nemen.

Kleine maatregelen hebben positieve effecten.

Gustafsson vindt dit een verontrustende statistiek.

"Ik denk dat het nemen van kleine acties kan leiden tot een betere vitamine D-waarde bij zwangere vrouwen. We vonden dat slechts 18 procent van de vrouwen in onze studie de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D of een theelepel kabeljauwleverolie gebruikte. De resultaten zouden zeker beter zijn geweest als meer vrouwen twee tot drie keer per week supplementen hadden genomen en vis hadden gegeten, zoals wordt aanbevolen, "zegt ze.

Vitamine D is één in vet oplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen, dus is het belangrijk om niet meer te nemen dan de hoeveelheid die door de autoriteiten of beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg wordt aanbevolen om een overdosis te voorkomen.

Maar, zegt Gustafsson, "de grotere uitdaging lijkt te zijn dat zwangere vrouwen te weinig vitamine D krijgen."

Beter foliumzuur innemen.

"Veel vrouwen nemen nu de aanbevolen vitamine B-foliumzuursupplementen tijdens de zwangerschap; en de inspanningen om vrouwen te informeren hebben zeker bijgedragen tot hun kennis dat foliumzuur het risico op ruggenmergdefecten (neurale buisdefecten) van een kind kan verminderen”, zegt ze.

"Er zijn veel mensen die kunnen helpen om deze informatie aan zwangere vrouwen door te geven; huisartsen en verloskundigen zien vrouwen voor zwangerschapscontroles, het is ook belangrijk dat de informatie van de gezondheidsautoriteiten wordt doorgegeven aan publiek en gezondheidspersoneel", zegt de onderzoeker. .

Omvangrijke studie.

De studie omvatte 855 gezonde zwangere vrouwen uit Trondheim en Stavanger, waardoor het een ongewoon grote studie is. Het vitamine D-gehalte van de vrouw werd één keer gemeten in het tweede en derde trimester van de zwangerschap. Vierennegentig vrouwen werden niet opnieuw opgenomen in de tweede meting.

De resultaten tonen aan dat 34 procent van de vrouwen aan het einde van de zwangerschap een laag vitamine D-gehalte had. Met de grote seizoensgebonden variatie in zonlichtintensiteit waren de vitamine D-waarden nog lager in de winter. In het derde trimester van de zwangerschap had 47 procent van de vrouwen uit Trondheim en 51 procent van de vrouwen uit Stavanger een tekort aan de belangrijke vitamine. De gegevens in de enquête zijn verzameld van 2007 tot 2009.

Voetafdrukken" van het leven in de baarmoeder.

Een vergelijkbaar onderzoek onder zwangere vrouwen werd enkele jaren geleden uitgevoerd in Zweden, waaruit bleek dat zelfs aan het einde van de zwangerschap nog meer vrouwen dan in het onderzoek van Gustafsson een lage vitamine D-spiegel hadden.

Gustafsson voegt eraan toe dat andere onderzoeken ook het belang van vitamine D tijdens de zwangerschap hebben aangetoond, voornamelijk voor de botgroei van het kind. Naast dat vitamine D-spiegels geassocieerd zijn met verhoogde risico's op zwangerschapscomplicaties, vroeggeboorte en astma bij kinderen, suggereren recente studies dat vitamine D tijdens de zwangerschap belangrijk is bij het voorkomen van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en osteoporose later in het leven van het kind.

"Het is heel opwindend om meer te leren over de 'voetafdrukken' die het leven in de baarmoeder achterlaat tijdens het hele leven van het kind,” zegt Gustafsson.

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag