Veelbelovend resultaat uit test omega-vetzurensuppletie bij prematuur geboren peuters

Onderzoekers van het NCH (Nationwide Children’s Hospital) hebben aangetoond dat suppletie met omega-vetzuren symptomen van ASS (autismespectrumstoornissen) kan verbeteren bij peuters die meer dan 11 weken te vroeg geboren werden. De studie is onlangs verschenen in het Journal of Nutrition.

“De proef had twee doelen. Ten eerste wilden we de haalbaarheid vaststellen van een grote studie hiernaar onder veel te vroeg geboren peuters met symptomen die kunnen duiden op ASS. Ten tweede wilden we zien wat het effect zou zijn van vetzuren op door ouders gemelde ASS-symptomen en daaraan gerelateerd gedrag,” zegt hoofdonderzoeker hoofdauteur van de studie Sarah Keim van het Center for Biobehavioral Health van het onderzoeksinstituut van NCH.

Dr. Keim en haar team voerden een onderzoek uit onder 31 peuters die te vroeg geboren waren. Drie maanden lang kreeg de helft van hen dagelijks een voedingssupplement met een speciale combinatie van omega 3- en 6-vetzuren en de andere helft kreeg een placebo. In de betreffende gezinnen wist men niet wie wat kreeg, om de studie betrouwbaarder te maken.

De groep die dagelijks een omega-vetzurensupplement kreeg vertoonde een grotere afname van ASS-symptomen dan de placebogroep, zo bleek uit de beoordeling van de ouders van de kinderen.

“We zagen klinisch significante verbeteringen in de ASS-symptomen binnen de met vetzuren behandelde groep, hoewel dit voordeel werd bepaald uit slechts een meting,” verklaart Dr. Keim. “We moeten een groter onderzoek opzetten onder een grotere groep kinderen om ons een beter begrip te vormen van de verschillende mogelijke effecten.”

Volgens de onderzoekers zouden de waargenomen voordelen van omega-vetzuren te danken kunnen zijn aan de rol van deze voedingsstoffen bij ontstekingen in het lichaam. ASS wordt over het algemeen gezien als een neuro-inflammatoire aandoening en het beïnvloeden van inflammatie ofwel ontsteking door middel van een voedingssupplement zou bij kinderen met ASS-symptomen kunnen leiden tot verbeteringen in hun gedragingen.

De onderzoekers hopen op een langetermijneffect van het toedienen van omega-vetzuren door vroeg te beginnen met de toediening, zodra de eerste symptomen verschijnen en de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn.

“Momenteel is er geen medicatie beschikbaar om premature kinderen te helpen met de ontwikkelingsachterstanden en gedragsproblemen die ze vaak ervaren. Bij zeer jonge kinderen hebben de medicijnen die soms door artsen worden uitgeprobeerd vaak veel bijwerkingen en we weten niet wat voor effect die medicijnen hebben op hersenen die nog in ontwikkeling zijn,” zegt dr. Keim. “Als het gebruik van omega-vetzuren helpt, zou dat een enorme impact hebben op die kinderen.”

Dr. Keim en haar team zijn van plan het werk in de toekomst uit te breiden met een grootschalige proef. Kort geleden ontvingen ze een toelage van de National Institutes of Health om het effect van omega-vetzuren bij kinderen tussen de 2 en 6 jaar met ASS te onderzoeken.

Vertaling: A Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag