Studie ontdekt relatie tussen autisme en luchtvervuiling verkeer en industrie

MONASH UNIVERSITEIT

Een studie bij kinderen in Shanghai, vanaf de geboorte tot drie jaar, vond dat blootstelling aan fijne deeltjes (PM2.5) van uitlaten van voertuigen, industriŽle emissies en andere bronnen het risico op het ontwikkelen van autisme (ASS) verhoogt met maximaal 78%. De studie volgde 124 ASS-kinderen en 1240 gezonde kinderen (als controle) gedurende een periode van negen jaar, met het doel de associatie tussen luchtvervuiling en ASS vast te stellen.

De studie, vandaag gepubliceerd in Environment International, is het eerste onderzoek naar de effecten van langdurige blootstelling van luchtverontreiniging op ASS tijdens het vroege leven van kinderen in een ontwikkelingsland, vervolledigt vorige studies die reeds prenatale blootstelling aan luchtverontreiniging aan ASS hebben gekoppeld bij kinderen.

"De oorzaken van autisme zijn complex en niet volledig duidelijk, maar milieufactoren worden in toenemende mate herkend naast genetische- en andere factoren, "zei universitair hoofddocent Guo.

"De zich ontwikkelende hersenen van jonge kinderen zijn gevoeliger voor toxische blootstellingen en verschillende studies hebben gesuggereerd dat ze de hersenfunctie en het immuunsysteem beÔnvloeden. Deze effecten kunnen het sterk verband verklaren dat we hebben gevonden tussen blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen en ASS, maar verder onderzoek is nodig om de associaties te onderzoeken tussen luchtvervuiling en de geestelijke gezondheid in het algemeen. "

Luchtverontreiniging is een groot probleem voor het publiek en is naar schatting de oorzaak van 4,2 miljoen doden (WHO) elk jaar wereldwijd. Verontreinigende stoffen in de buitenlucht dragen bij tot een hoge ziektelast en vroegrijpe sterfgevallen in landen waaronder China en India en vooral in dichtbevolkte gebieden.

Zelfs in AustraliŽ, waar de concentraties meestal lager zijn, veroorzaken luchtvervuiling door verbranding van fossiele brandstoffen en industriŽle processen ongeveer 3.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar - bijna drie keer de nationale wegentol en kost de economie tot $ 24 miljard.

Universitair hoofddocent Yuming Guo, van de Monash University's School of Public Health and Preventive Medicine, zegt dat de wereldwijde luchtvervuiling snel slechter wordt en er is geen veilig niveau van blootstelling.

"De ernstige gevolgen voor de gezondheid van luchtvervuiling zijn goed gedocumenteerd, suggererend dat er geen veilig niveau van blootstelling is. Zelfs blootstelling aan zeer kleine hoeveelheden fijne deeltjes worden in verband gebracht met premature geboorten, vertraagd leren en een reeks ernstige gezondheidsproblemen, inclusief hartziekte. "

De studie onderzocht de gezondheidseffecten van drie soorten deeltjes (PM1, PM2.5, PM10) - fijne deeltjes in de lucht van de bijproducten van emissies van fabrieken, vervuiling door voertuigen, bouwactiviteiten en straatstof. Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter ze in de longen doordringen en het binnentreden van de bloedbaan veroorzaakt een reeks ernstige gezondheidsproblemen.

PM1 is de kleinste deeltjesgrootte, maar er zijn nog maar weinig onderzoeken gedaan over PM1 wereldwijd en agentschappen moeten er nog veiligheidsnormen voor vastleggen.

"Ondanks het feit dat kleinere deeltjes schadelijker zijn, is er geen wereldwijde norm of beleid voor PM1 luchtverontreiniging."

"Gezien het feit dat PM1 goed is voor ongeveer 80% van de PM2.5-vervuiling in China alleen zijn verdere studies naar de effecten op de gezondheid en toxicologie nodig om beleidsmakers te informeren over het ontwikkelen van normen voor de regeling van PM1-luchtvervuiling in de toekomst."

Vertaling: Andre Teirlinck

 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag