Riscico op autisme bepaald door de gezondheid van de darmen van de moeder

Zou het voorkomen van autisme zo simpel zijn als het veranderen van het dieet van aanstaande moeders?

UNIVERSITY OF VIRGINIA HEALTH SYSTEM

Volgens een nieuw onderzoek aan de University of Virginia School of Medicine wordt het risico op het ontwikkelen van autisme bepaald door de darmflora van de moeder - de verzameling micro-organismen die van nature in ons leven - tijdens de zwangerschap. De studie stelt dat het voorkomen van vormen van autisme eenvoudig kan be´nvloed worden langs de voeding van de aanstaande moeder met eventueel aangepaste probiotica.

Verder konden de UVA-wetenschappers de ontwikkeling van autisme-achtige neurologische ontwikkelingsstoornissen bij laboratoriummuizen voorkomen. Ze ontdekten dat ze de ontwikkeling van dergelijke aandoeningen konden stoppen door een bepaald ontstekingsmolecuul dat door het immuunsysteem werd geproduceerd, te blokkeren. Werken op deze molecule, interleukine-17a, biedt een mogelijke manier om autisme bij mensen te voorkomen, zeggen de onderzoekers. Ze waarschuwen echter dat deze aanpak complex is vanwege het risico op bijwerkingen.

"We hebben vastgesteld dat het microbioom een belangrijke bijdrage levert aan het bepalen van de gevoeligheid voor autisme-achtige aandoeningen. Dit suggereert dat men aandacht moet hebben voor het maternale microbioom of voor deze inflammatoire moleculel, IL-17a," zei hoofdonderzoeker John Lukens, PhD, van UVA's Department of Neuroscience. "Je zou dit ook kunnen gebruiken [IL-17a] als biomarker voor vroege diagnose."

Darmflora en autisme.

Het baanbrekend werk van Lukens en zijn collega's werpt een licht op de complexe relatie tussen de gezondheid van de darmflora van de moeder en de gezonde ontwikkeling van haar kinderen. "Het microbioom kan de ontwikkelende hersenen op verschillende manieren be´nvloeden,ö verklaarde Lukens, van UVA's Centre for Brain Immunology en Glia (BIG) en UVA's Carter Immunology Centre. "Het microbioom is erg belangrijk voor de kalibratie van hoe het immuunsysteem van het nageslacht reageert op een infectie of letsel of stress."

Maar een ongezonde darmflora bij de moeder kan problemen veroorzaken: Lukens' werk laat zien dat het haar ongeboren nakomelingen vatbaar kan maken voor neurologische ontwikkelingsstoornissen. De onderzoekers ontdekten dat de IL-17a-molecule een belangrijke bijdrage leverde aan de ontwikkeling van autisme-achtige symptomen bij laboratoriummuizen.

Het goede nieuws: het microbioom kan eenvoudig worden aangepast, via een dieet, probiotische supplementen of fecale transplantatie. Al deze benaderingen proberen een gezond evenwicht te herstellen tussen de verschillende micro-organismen die in de darmen leven.

"Wat betreft de vertaling van ons werk naar mensen, denk ik dat de volgende grote stap zou zijn om kenmerken van het microbioom bij zwangere moeders te identificeren die correleren met het risico van autisme," zei Lukens. "Ik denk dat het heel belangrijk is om erachter te komen wat kan worden gebruikt om het microbioom van de moeder zo effectief en veilig mogelijk te moduleren."

Een andere optie om autisme te voorkomen.

Het blokkeren van IL-17a zou ook een manier kunnen bieden om autisme te voorkomen, maar Lukens zei dat dat pad veel

risico inhoudt. "Als je denkt aan zwangerschap, accepteert het lichaam in principe vreemd weefsel, wat een baby is," zei hij. "Dientengevolge vereist het in stand houden van de embryonale gezondheid een complexe balans van immuunregulatie, waardoor mensen de neiging hebben om het immuunsysteem tijdens de zwangerschap te manipuleren."

IL-17a was eerder betrokken bij aandoeningen zoals reumato´de artritis, multiple sclerose en psoriasis, en er zijn al medicijnen beschikbaar die erop zijn gericht. Maar Lukens merkte op dat de molecule een belangrijk doel heeft bij het stoppen van infecties, vooral schimmelinfecties. Door het te blokkeren, zei hij, "kon je vatbaar worden voor allerlei soorten infecties." En dit kan tijdens de zwangerschap complexe effecten hebben op de ontwikkeling van het kind.

Voor hun volgende stappen zijn Lukens en zijn team van plan om de potentiŰle rol van andere immuunmoleculen in de ontwikkeling van autisme en andere dergelijke aandoeningen te onderzoeken. IL-17a is misschien maar een stuk in een veel grotere puzzel, zei hij.

Hoewel Lukens' werk het immuunsysteem koppelt aan neurologische ontwikkelingsstoornissen, benadrukte hij dat dit op geen enkele manier suggereert dat vaccins bijdragen tot de ontwikkeling van autisme. "Er is een duidelijk verband tussen de immuunrespons en de zich ontwikkelende hersenen," zei hij. "Het heeft gewoon niets te maken met vaccins, het is veel, veel vroeger."

Lukens 'werk is slechts het laatste onderzoek van UVA over het belang van het microbioom voor het behoud van een goede gezondheid. EÚn van de collega's van Lukens in de afdeling Neuroscience, doctoraatsstudent Alban Gaultier, ontdekte bijvoorbeeld dat probiotica in yoghurt depressiesymptomen kunnen omkeren.

Vertaling: Ellen Lam 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag