Prenatale blootstelling aan medicijnen die de neurotransmitters van de hersenen beÔnvloeden en het risico op autisme

JAMA PSYCHIATRY

Een verkennend onderzoek naar het risico op autisme (ASS) en prenatale blootstelling aan medicijnen die effect hebben op de neurotransmitters, inclusief de antidepressiva en antipsychotica, suggereert dat de meeste medicijnen niet geassocieerd konden worden met hoger risico op ASS.

De studie gebruikte gegevens van een groot IsraŽlisch gezondheidsonderzoek waarbij 34 groepen medicijnen en 96.249 kinderen betrokken waren, waaronder 1405 met ASS.

Kinderen die prenataal waren blootgesteld geweest aan de medicijnen werden vergeleken met niet blootgestelde. De meeste associaties tussen ASD-risico en prenatale blootstelling aan de medicijnen werden aangepast wanneer de diagnose van de moeder werd in acht genomen.

De auteurs erkennen dat hun bevindingen moeten worden gerepliceerd in andere studies en dat ze misschien niet generaliseerbaar zijn omdat het aantal gevallen van ASS in IsraŽl laag is.

Auteurs: Magdalena Janecka, Ph.D., van de Icahn School of Medicine at

Mount Sinai, New York, New York en coauteurs.

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag