Kinderen met autisme en ADHD gevoeliger voor angst

Nieuwe studie vindt dat kinderen met autismespectrumstoornis (ASS) en aandachtstekort/hyperactiviteitsstoornis (ADHD) bevattelijker zijn voor angst- en stemmingsstoornissen.

Volgens een studie gepubliceerd in Pediatrics, hebben kinderen met zowel autismespectrumstoornis (ASD) als aandachtstekort/ hyperactiviteitsstoornis (ADHD) een verhoogd risico om te worden gediagnosticeerd met of te worden behandeld voor angst- en stemmingsstoornissen. De studie, aangevuld door het Interactive Autism Network (IAN), is n van de grootste om comorbiditeiten te vergelijken bij personen met ASS alleen met personen met ASS + ADHD.

Tijdens de studie onderzochten wetenschappers van het Kennedy Krieger Institute de gegevens van een cross-sectionele, netwerkgebaseerde enquete van kinderen van 6 tot 17 jaar met ASS die waren ingeschreven in het Interactive Autism Network, tussen 2006 en 2013. Van de 3.319 kinderen uit het onderzoek hadden 1.503 (45,3%) ADHD.

De onderzoeksgegevens werden geanalyseerd op door ouders gerapporteerde diagnose en/of behandeling van ADHD, angststoornissen en stemmingsstoornissen. Kinderen met ASS + ADHD hadden meer dan tweemaal (2,2 keer) hoger risico op een angststoornis en 2,7 keer meer risico op andere stemmingsstoornissen. Onderzoekers vonden ook dat deze psychiatrische aandoeningen vaker voorkwamen bij oudere kinderen.

"We weten dat angst- en stemmingsstoornissen veel voorkomen bij mensen met ASS," zegt Eliza Gordon-Lipkin, MD, hoofdauteur en medewerkster aan de afdeling Neurologie en Ontwikkelingsgeneeskunde aan het Kennedy Krieger Institute. "Deze studie gaat echter nog een stap verder en biedt inzichten in de verschillen tussen kinderen met alleen ASS en met ASS + ADHD. Wat er precies gebeurt in het menselijk brein waardoor kinderen met ASS andere geestelijke gezondheidstoestanden hebben, is niet volledig gekend, maar we hopen dat deze studie andere onderzoekers inspireert om het antwoord op deze vraag te vinden. "

Volgens recente statistieken benvloedt ASS 1 op 68 kinderen en ADHD op 1 op 10 in de Verenigde Staten. Onderzoekers en clinici weten al lang dat deze aandoeningen overlappende kenmerken hebben en samen kunnen voorkomen, met negatieve ontwikkelings-, cognitieve, gedrags- en functionele implicaties.

"De conclusie van het onderzoek die beide ouders van kinderen met ASS en artsen in gedachten moeten houden is dat het beheersen van deze psychiatrische stoornissen een dubbele inspanning is. Dat door nauw samen te werken bij het monitoren van een kind op angst- en stemmingssymptomen, we kunnen zorgen voor een vroege diagnose en behandeling, wat van cruciaal belang is voor het behoud van de levenskwaliteit van een kind. ", zegt Paul H. Lipkin, directeur medische informatica en het interactief autisme netwerk bij het Kennedy Krieger Institute.

Vertaling: Andre Teirlinck
Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag