Kan muesli helpen tegen reumatoïde artritis?

Bewijs dat vezels invloed hebben op auto-immuunziektes

Het is bekend dat gezond eten zorgt voor een groter gevoel van welzijn. Onderzoekers van de Friedrich-Alexander Universiteit Erlangen-Neurenberg (FAU) hebben nu ontdekt dat een vezelrijk dieet gunstig kan zijn bij chronische ontstekingsziektes in de gewrichten en dat het leidt tot sterkere botten.

De sleutel tot het effect dat ons voedingspatroon heeft op de gezondheid is het darmmicrobioom: een gezonde darmflora bestaat uit een grote hoeveelheid aan verschillende soorten bacteriën. Elke volwassenen draagt ongeveer twee kilo gunstige bacteriën met zich mee in de ingewanden. Die helpen bij de vertering door vezels af te breken in de afzonderlijke deeltjes, die dan kunnen worden opgenomen in het lichaam. Een bijproduct van dit proces is de vorming van korteketen vetzuren die belangrijk zijn voor het lichaam; ze verschaffen energie, stimuleren de darmperistaltiek en hebben een ontstekingsremmend effect.

Darmbacteriën bestrijden ook ziekteverwekkers die hun weg gevonden hebben naar het maagdarmkanaal. Het is bekend dat de darmflora tegen ziekte kan beschermen, maar ook juist ziektes kan veroorzaken, afhankelijk van de samenstelling. Als de verschillende bacteriën in harmonie samenleven kunnen ze de darmwand beschermen en voorkomen dat ziekteverwekkers er doorheen kunnen lekken.

In het meest recente artikel, gepubliceerd in Nature Communications, tonen de FAU-onderzoekers aan dat de invloed op het immuunsysteem, en dus op auto-immuunziektes, eerder wordt veroorzaakt door de metabolieten van de darmbacteriën dan door de bacteriën zelf. Hoe de darmbacteriën en het immuunsysteem communiceren is nog niet duidelijk en men weet ook nog niet precies wat we zouden moeten doen om de bacteriesamenstelling gunstig te beïnvloeden. De onderzoekers richtten zich op de korteketen vetzuren propionaat en butyraat, die gevormd worden tijdens de fermentatieprocessen veroorzaakt door darmbacteriën. Deze vetzuren kunnen bijvoorbeeld worden gevonden in de gewrichtsvloeistof en men neemt aan dat ze een belangrijk effect hebben op de functie van gewrichten.

De FAU-wetenschappers, onder leiding van Dr. Mario Zaiss van het Departement Reumatologie en Immunologie aan de Universiteitskliniek van Erlangen, toonden aan dat een gezond, vezelrijk dieet ervoor kan zorgen dat de darmbacteriën zodanig veranderen dat er meer korteketenvetzuren worden gevormd, vooral propionaat.

Zij toonden aan dat een hogere concentratie korteketen vetzuren, bijvoorbeeld uit merg, zorgde voor vermindering van het aantal botafbrekende cellen door propionaat, wat leidde tot een aanzienlijk langzamer verloop van de botafbraak. Propionaat, een van de beter bekende korteketen vetzuren, wordt sinds de jaren 50 van de vorige eeuw gebruikt in de bakindustrie en het is goedgekeurd als een voedseladditief volgens EU-richtlijnen.

“We konden aantonen dat een bacteriënvriendelijk dieet ontstekingsremmend werkt en dat het een positieve invloed heeft op de botdichtheid,” verklaart Dr. Zais. “Onze bevindingen bieden een veelbelovende mogelijkheid voor het ontwikkelen van innovatieve behandelingen tegen inflammatoire gewrichtsziektes en tegen osteoporose, waar veel vrouwen na de menopauze last van hebben. Momenteel kunnen we nog geen specifieke aanbevelingen doen voor een bacteriënvriendelijk dieet, maar het helpt om elke morgen muesli te eten en de hele dag door voldoende fruit en groenten, daarmee help je de instandhouding van een grote variëteit aan bacteriestammen.”

Vertalling: A. Zwart


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag