Alternatieve therapieŽn tegen milde infecties kunnen antibioticaresistentie helpen bestrijden

Het vermijden van antibiotica om milde infecties te behandelen kan de effectiviteit van geneesmiddelen tegen ernstige infecties helpen behouden.

Resistentie tegen antibiotica vormt een ernstige en soms dodelijke uitdaging voor de behandeling van ernstige bacteriŽle infecties. In een nieuwe Essay-publicatie van 28 december in het open access-tijdschrift PLOS Biology, stellen Kristofer Wollein Waldetoft en Sam P. Brown van het Georgia Institute of Technology voor dat de ontwikkeling van alternatieve therapieŽn voor milde infecties de ontwikkeling en verspreiding van antibioticaresistentie zou kunnen vertragen, waardoor de effectiviteit van de geneesmiddelen voor gebruik bij ernstige infecties zou kunnen vrijwaard worden.

Antibioticumresistentie treedt op wanneer bacteriŽle pathogenen veranderen op manieren die de effectiviteit van de geneesmiddelen verminderen en een serieus probleem worden wanneer deze resistente stammen zich vermenigvuldigen. Elk jaar sterven alleen al in de VS meer dan 20.000 mensen aan antibioticaresistente infecties. Het meeste onderzoek naar alternatieven voor antibiotica, zoals bacteriŽn-dodende virussen, is gericht op bugs die verantwoordelijk zijn voor ernstige infecties met behulp van alternatieve therapieŽn. Dergelijke inspanningen hebben echter slechts beperkt succes gehad.

Om benaderingen te identificeren die effectiever kunnen zijn, hebben Waldetoft en Brown eerdere onderzoeken naar het gebruik van antibiotica doorgenomen. Ze gebruikten een evolutionair raamwerk om gegevens uit deze studies te analyseren en bepaalden dat wijdverbreid gebruik van antibiotica tegen bepaalde milde infecties aanzienlijk kan bijdragen aan de ontwikkeling van antibioticaresistentie. Dit is gedeeltelijk omdat antibiotica kunnen selecteren op resistentie voor bacteriŽn die aanwezig zijn bij een patiŽnt, niet alleen in de doelbug. En aangezien veel antibiotica op dezelfde manier werken, kan ťťn enkel antibioticum de weerstand tegen veel geneesmiddelen vermeerderen. Als gevolg hiervan concludeerden ze dat onderzoeksinspanningen om alternatieve therapieŽn te ontwikkelen de focus zouden moeten verleggen van ernstige infecties naar mildere infecties.

De analyse suggereert dat alternatieve therapieŽn voor bepaalde milde infecties - die mogelijk gemakkelijker te ontwikkelen zijn - indirect de ontwikkeling van antibioticaresistentie bij gevaarlijkere infecties zouden kunnen vertragen. Dit kan helpen het vermogen te behouden om antibiotica te gebruiken tegen ernstige infecties waarvoor nieuwe geneesmiddelen moeilijk te ontwikkelen zijn.

De auteurs merken op dat de ontwikkeling van niet-antibiotische alternatieven voor milde infecties slechts ťťn strategie is om antibioticaresistentie te bestrijden. Andere strategieŽn omvatten kortere antibioticakuren en het gebruik van antibiotica tegen een beperkter scala van infecties.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag