Antibiotica vernietigen immuuncellen en verergeren orale infecties

Nieuw onderzoek laat zien dat de microben van het lichaam zelf effectief zijn in het onderhouden van immuuncellen en het doden van verscheidene orale infecties.

Een team van onderzoekers van de Case Western Reserve University ontdekte dat antibiotica in feite de “goede” bacteriën, die infecties en ontstekingen op afstand houden, doden.

Wetenschappers weten al lang dat te veel gebruik van antibiotica meer kwaad dan goed doet. Bijvoorbeeld, te veel gebruik kan leiden tot resistentie. Maar onderzoek van dit fenomeen met betrekking tot orale gezondheid was nog niet in kaart gebracht gebied.

Pushpa Pandiyan, een assistent professor biologische wetenschappen aan de School of Dental Medicine, gaf leiding aan een team van onderzoekers om de “residente” (permanente) bacteriën, hun vetzuren, en hun effect op bepaalde typen witte bloedcellen die infecties in de mond bestrijden, te onderzoeken.

De onderzoekers keken specifiek naar het “korte-termijn onderhoud” van Tregs (regulatoire T-cellen) en Th-17 cellen bij het bestrijden van schimmelinfecties, zoals Candida, in een laboratorium setting.

Ze ontdekten dat die natuurlijke verdedigingen heel effectief waren bij het verminderen van infecties en onwenselijke ontstekingen—en antibiotica kan dit soort natuurlijke verdedigingen verhinderen. Hun werk werd recent gepubliceerd in Frontiers in Microbiology.

“We wilden te weten komen wat er gebeurt als je geen bacteriën hebt om een schimmelinfectie te bestrijden”, aldus Pandiyan. “Wat we ontdekten is dat antibiotica korte keten vetzuren, geproduceerd door de goede bacteriën van het lichaam zelf, kunnen doden.”

“We hebben goede bacteriën die elke dag goed werk doen,..waarom deze doden?” voegde Pandiyan toe. “Zoals het geval is met vele infecties, als je ze met rust laat, gaan ze vanzelf weg.”

“Natuurlijk, antibiotica zijn nog steeds nodig voor levensbedreigende infecties. Hier bestaat geen twijfel over. Ons lichaam heeft vele natuurlijke verdedigingmechanismen waar we ons niet mee zouden moeten bemoeien” aldus Pandiyan. Echter, onnodig te veel gebruik van antibiotica is niet bevorderlijk zegt Pandiyan. “Ook weten we dat er een duidelijke link is tussen orale gezondheid en totale gezondheid”, voegde ze toe.

Volgens Pandiyan kan de studie bredere implicaties hebben met betrekking tot beschermende effecten van “residente microbiota” bij andere typen infecties.

Pandiyan werkt gelijktijdig aan een National Institutes of Health onderzoeksproject dat HIV patiënten onderzoekt die orale gezondheidsaandoeningen hebben ontwikkeld als gevolg van een verzwakt immuunsysteem.

Ze werd bijgestaan in de studie door de onderzoeksgroep van de tandheelkundige opleiding; Natarajan Bhaskaran, Cheriese Quigley, en Elizabeth Schneider, en studenten Clarissa Paw en Shivani Butala.

Vertaling: Arnoud



Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel



Naar het overige nieuws van vandaag