Angst: een vroege indicator van de ziekte van Alzheimer?

Een nieuwe studie suggereert een verband tussen verhoogde amylo´de bŔta niveaus en de verergering van angstsymptomen. De bevindingen ondersteunen de hypothese dat neuropsychiatrische symptomen de vroege manifestatie kunnen zijn van de ziekte van Alzheimer bij oudere volwassenen.

De ziekte van Alzheimer (AH) is een neurodegeneratieve aandoening die de achteruitgang veroorzaakt van de cognitieve functie en het onvermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren. In eerdere onderzoeken is gesuggereerd dat depressie en andere neuropsychiatrische symptomen, voorspellers kunnen zijn van de progressie van AH gedurende de "preklinische" fase wanneer hersenafzettingen van fibrillair amylo´de en pathologische tau zich ophopen in de hersenen van een patiŰnt.

Deze fase kan zich meer dan een decennium vˇˇr het ontstaan van milde cognitieve stoornissen van een patiŰnt voordoen. Onderzoekers van Brigham en Women's Hospital onderzochten de associatie van hersenamylo´de beta en longitudinale metingen van depressie en depressieve symptomen bij cognitief normale, oudere volwassenen. Hun bevindingen, gepubliceerd in The American Journal of Psychiatry, suggereren dat hogere niveaus van amylo´de beta kunnen worden geassocieerd met toenemende symptomen van angst bij deze personen. Deze resultaten ondersteunen de theorie dat neuropsychiatrische symptomen een vroege indicator van AH zouden kunnen zijn.

"In plaats van alleen naar depressie te kijken als een totaalscore, onderzochten wij specifieke symptomen zoals angst. In vergelijking met andere symptomen van depressie zoals verdriet of verlies van interesse, stegen angstsymptomen in de loop van de tijd bij mensen met hogere niveaus van amylo´de bŔta in de hersenen, "zei hoofdauteur Nancy Donovan, MD, geriatrische psychiater in Brigham en Women's Hospital. "Dit suggereert dat angstsymptomen een manifestatie kunnen zijn van de ziekte van Alzheimer voorafgaand aan het begin van cognitieve stoornissen.

Als nader onderzoek angst als een vroege indicator onderbouwt, zou het belangrijk zijn niet alleen mensen in een vroeg stadium met de ziekte te identificeren, maar ook en mogelijk het ziekteproces in een vroeg stadium te vertragen of te voorkomen. " Omdat angst vaak voorkomt bij oudere mensen, kunnen toenemende angstsymptomen het nuttigst blijken te zijn als risicomarker bij oudere volwassenen met andere genetische, biologische of klinische indicatoren van een hoog AD-risico.

Onderzoekers ontleenden gegevens aan de Harvard Aging Brain Study, een observationele studie van oudere volwassen vrijwilligers gericht op het definiŰren van neurobiologische en klinische veranderingen bij de vroege ziekte van Alzheimer. De deelnemers kwamen uit 270 gemeenschapswoningen, cognitief normale mannen en vrouwen, tussen 62 en 90 jaar oud, zonder actieve psychiatrische stoornissen. De individuŰn ondergingen ook baseline beeldvormingsscans die vaak worden gebruikt in onderzoeken naar de ziekte van Alzheimer en jaarlijkse evaluaties met de Geriatrische depressieschaal van 30 items (GDS), een beoordeling die wordt gebruikt om depressie bij oudere volwassenen te detecteren.

Het team berekende totale GDS-scores en scores voor drie cluster symptomen van depressie: apathie-anhedonie, dysforie en angst. Deze scores werden gedurende een periode van vijf jaar bekeken.

Uit hun onderzoek concludeerde het team dat hogere amylo´de beta belasting in de hersenen in de loop van de tijd geassocieerd was met toenemende angstsymptomen bij cognitief normale oudere volwassenen. De resultaten suggereren dat verergering van angstig-depressieve symptomen een vroege voorspeller kan zijn van verhoogde amylo´de bŔta-niveaus - en op zijn beurt AH - en ondersteuning bieden voor de hypothese dat opkomende neuropsychiatrische symptomen een vroege manifestatie van de preklinische ziekte van Alzheimer vertegenwoordigen.

Donovan merkt op dat verdere longitudinale follow-up nodig is om te bepalen of deze escalerende depressieve symptomen na verloop van tijd aanleiding geven tot klinische depressies en dementiestadia van de ziekte van Alzheimer.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag