Voedselallergie verbonden met blootstelling van de huid en genetica

Voedselallergie wordt veroorzaakt door genetica en blootstelling van de huid aan zuigelingen, stof en voedsel

NORTWESTERN UNIVERSITY

'Het is een belangrijke stap vooruit om te begrijpen hoe voedselallergie begint'

Er zijn mogelijke manieren om vroeg in te grijpen om de ontwikkeling van voedselallergie te voorkomen.

Beperk het gebruik van babydoekjes die zeep op de huid achterlaten en was de handen voordat de baby wordt aangeraakt.

Oorzaak van stijgende voedselallergie is tot nu toe een raadsel geweest.

CHICAGO --- Volgens een nieuwe studie van Northwestern Medicine, is voedselallergie bij kinderen, waarvan de oorzaak al lang een mysterie is, het gevolg van een mix van omgevings- en genetische factoren die naast elkaar moeten bestaan om de allergie op te wekken.

De factoren die bijdragen tot voedselallergie omvatten de genetica die het absorptievermogen van de huid veranderen, het gebruik van reinigingsdoekjes voor baby's die zeep op de huid achterlaten, blootstelling van de huid aan allergenen in stof en blootstelling van de huid aan voedsel van baby's. Voedselallergie wordt geactiveerd wanneer deze factoren samen voorkomen.

"Dit is een recept voor het ontwikkelen van voedselallergie," zei hoofdauteur Joan Cook-Mills, hoogleraar allergie-immunologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine. "Het is een grote vooruitgang in het begrijpen van hoe voedselallergie vroeg in het leven begint."

Het artikel is gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention, nemen voedselallergieŽn toe en treffen naar schatting 4 tot 6 procent van de kinderen in de Verenigde Staten, De prevalentie van gemelde voedselallergie steeg van 1997 tot 2007 met 18 procent bij kinderen jonger dan 18 jaar. Recente gegevens tonen ook aan dat ziekenhuisopnamen met diagnoses die verband houden met voedselallergieŽn bij kinderen zijn toegenomen.

Risicofactoren voor voedselallergieŽn kunnen thuis worden beheerst.

Het goede nieuws is dat factoren die leiden tot voedselallergie kunnen worden beheerst in de thuisomgeving, zei Cook-Mills.

"Verminder de blootstelling van de baby aan de voedselallergenen door de handen te wassen vooraleer met de baby om te gaan,Ē zei Cook-Mills. "Beperk het gebruik van babydoekjes die zeep op de huid achterlaten en spoel de zeep af met water zoals we dat jaren geleden deden."

Wetenschapper ontdekt wat voedselallergie veroorzaakt.

Cook-Mills deed de ontdekking met behulp van klinisch bewijsmateriaal over voedselallergie bij mensen, de effecten van voedselallergeen en blootstelling aan milieuallergenen en neonatale muizen met genetische mutaties die bij mensen voorkomen.

Klinisch bewijs laat zien dat tot 35 procent van de kinderen met voedselallergieŽn atopische dermatitis heeft waarvan veel wordt verklaard door ten minste drie verschillende genmutaties die de huidbarriŤre reduceren.

Cook-Mills gebruikte een neonataal muismodel met huidbarriŤre mutaties en probeerde de huid bloot te stellen aan voedselallergenen zoals pinda's. De pinda's alleen hadden geen effect.

"Toen dacht ik aan waaraan baby's worden blootgesteld", vertelde Cook-Mills. "Ze worden blootgesteld aan milieu-allergenen in stof in een huis. Als pasgeboren baby eten ze misschien geen voedselallergieŽn maar ze krijgen ze wel op hun huid. Bijvoorbeeld: een broer of zus met resten van pindakaas op het gezicht kust de baby; of een ouder bereidt voedsel met pinda's en verzorgt dan de baby."

Vervolgens las ze studies waarin zeep als aanbrenger van verbindingen aan de huid wordt verdacht. "Ik dacht: oh mijn god, dat zijn babydoekjes!" zei Cook-Mills.

De bovenste huidlaag is gemaakt van lipiden (vetten) en de zeep in de doekjes verstoort die barriŤre, legt Cook-Mills uit.

Huidproblemen die zich voordoen met huidbarriŤre mutaties zijn mogelijk niet zichtbaar tot lang nadat een voedselallergie al is begonnen. De neonatale muizen met de mutaties hadden een normaal lijkende huid en de droge, jeukende huid van dermatitis ontwikkelde zich pas toen de muizen enkele maanden oud waren, het equivalent van een jonge volwassenen bij de mens.

Nadat de neonatale muizen gedurende 40 minuten gedurende een periode van twee weken drie tot vier blootstellingen van de huid aan voedsel- en stofallergenen hadden doorgemaakt, kregen ze ei of pinda's via de mond. De muizen hadden allergische reacties op de plaats van de blootstelling, allergische reacties in de darmen en de ernstige allergische reactie van anafylaxe op voedsel die wordt gemeten door een verlaagde lichaamstemperatuur.

Een disfunctie van de huidbarriŤre was nodig om voedselallergie te ontwikkelen bij de muizen, maar er is een breed continuŁm van ernstige tot milde huidstoornissen met eczeem of atopische dermatitis, die in de mildste vorm eenvoudig op een droge huid kunnen lijken.

Bij patiŽnten met huidbarriŤre defecten zijn er veranderingen in de eiwitten in de huid die het gevolg zijn van mutaties in de genen. Deze genmutaties bij patiŽnten zijn voornamelijk heterozygoot, wat betekent dat er een mutatie is in ťťn van de twee kopieŽn van een gen.

Dienovereenkomstig waren neonatale muizen in het preklinisch onderzoek ook heterozygoot voor mutaties van de huidbarriŤre. De muizen werden gelijktijdig blootgesteld aan voedselallergenen zoals eiwitten van eieren en pinda's, allergenen in stof (huisstofmijt of Alternaria alternata-schimmel) en natriumlaurylsulfaat, een zeep die aanwezig is in reinigingsdoekjes voor baby's.

Deze nieuwe dierstudies bieden een basis om interventies te testen die de ontwikkeling van voedselallergie bij baby's en kinderen effectiever kunnen blokkeren, aldus Cook-Mills.

Momenteel bestudeert ze moleculaire reacties in de huid die uniek zijn voor deze combinatie van genetica en huidblootstelling. Het doel is om unieke signalen in de huid te bepalen die optreden tijdens de ontwikkeling van voedselallergie. Dit zal leiden tot benaderingen om tussen te komen met die huidsignalen en de ontwikkeling van voedselallergie te blokkeren.

Vertaling: Andre Teirlinck
Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag