Het ontcijferen van het verband tussen huidallergieŽn en de darmflora

CNRS

In de afgelopen paar jaar hebben wetenschappers verbanden ontdekt tussen het onevenwicht in de darmflora en verschillende ziekten. In een onderzoek op muizen hebben biologen van het CNRS, INSERM en Claude Bernard Lyon 1 Universiteit samen met collega's van het Institut Pasteur de Lille en de NIH (VS) een verrassende relatie tussen een viraal detectiesysteem, de samenstelling van de darmflora, en de ontwikkeling van huidallergieŽn ontdekt. (1) Hun bevindingen die op 24 september ll. werden gepubliceerd in PNAS suggereren mogelijke nieuwe therapieŽn.

Het aantal micro-organismen in onze spijsverteringskanalen is 10 tot 100 keren groter dan die van alle cellen waaruit ons lichaam bestaat en het uitgebalanceerd ecosysteem dat ze vormen, kan door ons worden aangepast langs dieet en medicatie. Epidemiologische gegevens van verschillende soorten suggereren een verband tussen veranderingen in de samenstelling van de darmflora en de ontwikkeling,van allergische ziekten, zoals eczeem, op lichaamslocaties ver verwijderd van de darmen. Maar een verklaring voor deze associatie ontbrak tot nu toe.

In het International Centre for Infectiology Research (CNRS / INSERM /Claude Bernard Lyon 1 University / ENS de Lyon) - of CIRI - richtte een team onder leiding van twee onderzoekers van de CNRS zijn aandacht op muizen zonder het MAVS-gen, dat een sleutelrol speelt bij de detectie van virussen door het immuunsysteem. Ze merkten een veranderde darmflora en ernstige allergische huidreacties op bij deze muizen. Om een relatie te demonstreren tussen de twee verschijnselen, droegen de onderzoekers de veranderde microflora over op normale muizen. Deze ontwikkelden op hun beurt ernstige allergie reacties, waaruit blijkt dat de getransplanteerde darmbacteriŽn hiervoor verantwoordelijk waren.

Bovendien onthulden de biologen dat een dergelijke modificatie van de darmflora leidde tot een grotere intestinale permeabiliteit wat zekere darmbacteriŽn de kans geeft om te migreren naar de milt en de lymfeklieren met ernstiger allergische huidreacties als gevolg.

Deze bevindingen werpen licht op de onverwachte rol van het antiviraal eiwit (MAVS) in het handhaven van het evenwicht van de darmflora. Door aan te tonen dat veranderingen in de darmflora de allergische reacties van de huid verergeren, leidt dit onderzoek het stadium in voor de ontwikkeling van nieuwe therapieŽn. In een niet zo verre toekomst kunnen we wellicht eczeem behandelen of bestaande behandelingen verbeteren door op de darmflora te werken.

Deze aanpak wordt al onderzocht voor andere ziekten, zoals kanker.

Vertaling: Andre Teirlinck


 Steun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag