Binge drinken tijdens de adolescentie schaadt het werkgeheugen

Onderzoek onthult waarom adolescenten die voor hun vijftiende beginnen te drinken meer kans hebben op geheugenproblemen en later alcoholisten worden.

COLUMBIA UNIVERSITY IRVING MEDICAL CENTRE

Een nieuw onderzoek aan het Irving Medical Center Columbia University vond dat binge drinken het werkgeheugen in de hersenen van adolescenten schaadt. De studie op muizen toont aan waarom tieners die te veel alcohol gebruiken 15 maal meer kans hebben om later alcoholieker te worden.

"De hersenen van jonge tieners bevinden zich in een ontwikkelingsstadium waardoor ze kwetsbaarder zijn voor alcoholverslaving", zegt Neil Harrison, hoogleraar anesthesiologie en farmacologie aan de Universiteit van Columbia, Vagelos College of Physicians and Surgeons (VP & S). "De uitdaging bestaat erin de oorzaak te vinden van het puberaale binge drinken."

Andere onderzoekers keken naar de neurowetenschap van binge drinking door muizen te vergiftigen met inhalatie van damp of door alcoholinjectie. Michael Salling, PhD, assistent-professor anesthesiologie bij VP & S, en zijn team gaan op een andere manier te werk waarbij de muizen vrijwillig kunnen drinken.

"Short cuts zijn handig om dieren te laten drinken, maar deze modellen lijken niet op hoe het drinken zich ontwikkelt bij mensen," zegt Harrison. In de aanpak van Salling krijgen muizen om de dag toegang tot alcohol gedurende een periode in hun ontwikkeling die gelijk staat met de menselijke adolescentie. "Sommige muizen drinken gretig en sommige heel weinig - wat vergelijkbaar is met het menselijk gedrag.

De gevolgen van drankmisbruik bij adolescente muizen zijn ook vergelijkbaar met de effecten bij de mens. Als de muizen jongvolwassenen worden, nemen de adolescenten die in hun jeugd zwaar dronken, vaak drinkpatronen aan die bij mensen worden waargenomen.

"Vaak zullen de muizen robuust drinken zodra de alcohol wordt verstrekt", zegt Salling. "Dit zogenaamde front-loading gedrag is vaak aanwezig bij mensen die later een alcoholverslaving ontwikkelen."

De meest opvallende veranderingen die de onderzoekers zagen, verschenen in de neuronen van het muizenequivalent van de menselijke prefrontale cortex (PFC), die betrokken is bij het plannen van acties door het onderdrukken van ongepaste reacties en het behoud van het werkgeheugen (dat van toepassing is op zeer kortetermijngeheugen) en aandacht. Het gebied is bij mensen niet volledig ontwikkeld voordat ze twintig zijn.

Bij de binge drinkende muizen waren bepaalde PFC-neuronen minder in staat om persistente activiteit te genereren, en deze veranderingen lijken het werkgeheugen te verslechteren. Deze bevinding komt overeen met beeldvormingsstudies die een verminderde rustactiviteit in de PFC van alcoholisten en binge drinkers vertonen.

"Deze bevindingen kunnen helpen verklaren waarom adolescente binge drinkers geheugenproblemen hebben," zegt Salling, "maar ze suggereren ook dat er mogelijkheden zijn om in te grijpen."

Harrison en Salling ontdekten dat bij binge drinkers de prikkelbaarheid van de neuronen veranderde door zich te mengen met kanalen die ionen naar de neuronen laten stromen.

"Door deze kanalen te behandelen worden normale activiteitenpatronen in de PFC mogelijk hersteld en het werkgeheugen verbeterd", zegt Harrison, die eraan toevoegt dat neurobiologische studies zoals deze nodig zijn om nieuwe behandelingen voor stoornissen door alcoholgebruik te ontwikkelen.

"De meeste volwassenen met stoornissen in alcoholgebruik beginnen hun overmatige alcoholgebruik als tiener. Als we manieren willen vinden om deze stoornissen te voorkomen of te behandelen is het van cruciaal belang dat we niet alleen de sociale en omgevingsfactoren begrijpen die bijdragen aan vroeg binge drinken, maar ook de veranderingen die in de hersenen voorkomen die leiden tot alcoholverslaving."

Vertaling: Andre Teirlinck 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag