Enkele uren per dag staan kan helpen om gewicht te verliezen

ROCHESTER, Minn. - Volgens een Mayo Clinic-studie gepubliceerd in het European Journal of Preventive Cardiology kan staan in plaats van zes uur per dag te zitten, mensen op lange termijn helpen om af te vallen.

In de afgelopen jaren is sedentair gedrag, zoals zitten, de schuld vann de obesitas-epidemie, hart- en vaatziekten en diabetes, zegt Francisco Lopez-Jimenez, MD, senior auteur en voorzitter van preventieve cardiologie aan de Mayo Clinic. Populatieonderzoeken melden dat volwassenen in de VS meer dan zeven uur per dag zitten. In Europese landen bedraagt dit 3,2 tot 6,8 uur.

De studie onderzocht in een eerste systematisch review en meta-analyse (het combineren van gegevens uit meerdere studies) of rechtstaande verbranding meer calorieŽn bevat dan zittend. De onderzoekers analyseerden 46 studies met 1.184 deelnemers. die gemiddeld 33 jaar oud waren, waarvan 60 procent mannen en het gemiddelde gewicht 143,3 pond bedroeg.

"Over het algemeen laat ons onderzoek zien dat, wanneer men alle beschikbare wetenschappelijke gegevens bij elkaar zet, rechtstaan meer calorieŽn verbrandt dan zitten," zegt Farzane Saeidifard, MD, hoofdauteur en cardioloog op de Mayo Clinic.

De onderzoekers ontdekten dat de verbranding rechtstaand 0,15 calorieŽn (kcal) per minuut meer was dan bij zitten. Zes uur per dag rechtstaan, kostte een 143,3-pond volwassene om de zes uur extra 54 calorieŽn (kcal) . Ervan uitgaande dat de voedselinname niet toeneemt, zou dat neerkomen op 5,5 pond in een jaar en 22 pond in vier jaar.

ďRechtstaan voor volwassenen die bureauwerk verrichten lijkt moeilijk haalbaar maar voor degenen die een klusjes klaren zou het verkorten van de zittijd tot de helft grote voordelen opleveren," verklaarde Dr. Lopez-Jimenez zegt. De auteurs erkennen dat meer onderzoek nodig is om te laten zien of het vervangen van zitten door staan effectief is en of er gezondheidsaspecten op de lange termijn zijn.

In de afgelopen jaren zijn matige tot krachtige fysieke activiteiten in het dagelijks leven aangemoedigd om het gewicht te behouden en te verliezen en het risico op hartziekten te verminderen, zegt hij. Maar individuŽn noemen als barriŤres: tijd, motivatie of toegang tot faciliteiten. Not Exercise Activity Thermogenese, bekend als NEAT, een concept ontwikkeld door James Levine, M.D., Ph.D. en Michael Jensen, MD - endocrinologen van de Mayo Clinic en onderzoekers van obesitas - focust op de dagelijkse calorieŽn die een persoon verbrandt terwijl hij normale dagelijkse activiteiten doet en niet traint.

ďRechtstaan is ťťn van de componenten van NEAT en de resultaten van onze studie ondersteunen deze theorie," zegt Dr. Lopez-Jimenez. "Het idee is om in onze dagelijkse routines enkele activiteiten met minder impact toe te passen die onze gezondheid op lange termijn kunnen verbeteren."

De onderzoekers vonden dat het aantal verbrande calorieŽn tussen staan en zitten ongeveer twee keer zo hoog is bij mannen als bij vrouwen. Dit weerspiegelt waarschijnlijk het effect van een grotere spiermassa bij mannen op de hoeveelheid verbrande calorieŽn, omdat verbrande calorieŽn evenredig zijn met de geactiveerde spiermassa tijdens het staan.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag