Anti obesitas medicijn uit chilipepers veelbelovend bij dierproeven

SOCIETY FOR THE STUDY OF INGESTIVE BEHAVIOR

Volgens nieuwe studies door de University of Wyoming School of Pharmacy zorgde een nieuw medicijn op basis van capsaïcine, het bestanddeel dat zorgt voor de pittige smaak van chilipepers, voor langdurig gewichtsverlies en verbeterde de metabolische gezondheid van muizen met een vetrijk dieet. Het medicijn, Metabocin, werd ontworpen om capsaïcine langzaam gedurende de dag te doseren zodat het zijn anti-obese effect kan aanwenden zonder ontstekingen of andere bijwerkingen te veroorzaken.

“We zagen opmerkelijke verbeteringen in bloedsuiker- en cholesterolniveaus, insuline respons, en symptomen van leververvetting,’ rapporteerde dr. Baskaran Thyagarajan, hoofdonderzoeker, en beschreef hoe Metabocin vele schadelijke effecten van een vetrijk dieet ongedaan maakte. Hij presenteerde de resultaten deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for the Study of Ingestive Behavior, de toonaangevende internationale conferentie van experts op het gebied van voedsel- en vochtinname.

Het onderzoeksteam ontwikkelde Metabocin, dat oraal ingenomen kan worden, gericht op de zogenaamde TRPV1 receptoren (transient receptor potential vanilloid subfamily 1) die in grote getale in vetcellen worden aangetroffen. Door het stimuleren van de TRPV1 receptoren beginnen witte vetcellen energie te verbranden in plaats van op te slaan, dat, in theorie, kan zorgen voor gewichtsverlies. Een belangrijke vraag voor de onderzoekers was of het medicijn bij gebruik op lange termijn effectief bleef, en of de bijwerkingen zwaarder wogen dan de voordelen. De muizen in dit experiment namen het medicijn 8 maanden lang in en bleven gewicht verliezen, zonder signalen van veiligheidsproblemen. Aanvullende lopende onderzoeken zullen aantonen hoe lang dit kan blijven voortduren.

“Veilig bevonden en goed verdragen door de muizen;” concludeerde Thyagarajan. “De ontwikkeling van Metabocin als krachtige anti-obesitas behandeling laat goede resultaten zien als onderdeel van een robuuste strategie om mensen te helpen die worstelen met obesitas.”

Hoewel deze resultaten sommige mensen het idee zou kunnen geven om meer pittig voedsel te eten om af te vallen, zal dit niet werken. Het grootste deel van de capsaïcine in gekruid voedsel wordt niet goed door het lichaam opgenomen dus zal dit effect niet hebben. De onderzoekers hebben de capsaïcine in Metabocin specifiek gemodificeerd voor de juiste opname en voortdurende afgifte.

Obesitas is een groeiend probleem voor de volksgezondheid, resulterend in metabolische ziektes waaronder diabetes type 2, hypertensie, atherosclerose en hartkwalen. Op dit moment heeft een op de drie mensen wereldwijd overgewicht of obesitas. Lichaamsbeweging en dieet wordt standaard aanbevolen, maar dit is voor de meeste mensen op de lange termijn moeilijk vol te houden, en meestal is er weer sprake van gewichtstoename. De onderzoekers van Wyoming pleitten voor het doorgaan met de zoektocht naar medische opties die op de lange termijn effectief blijven om obesitas en de metabolische gevolgen aan te pakken, en mensen die een gezond gewicht willen blijven houden te ondersteunen.

Vertaling: Ellen Lam 


 

Steun ook ons kenniswerk, bezoek ook eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag