Acupunctuur bij angst voor de tandarts

UNIVERSITEIT VAN YORK

Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat acupunctuur mensen zou kunnen helpen die angstig zijn bij de tandarts.

Tandheelkundige angst treft naar schatting 30% van de volwassen bevolking wereldwijd. PatiŽnten kunnen misselijkheid, ademhalingsproblemen en duizeligheid ervaren bij de gedachte om naar de tandarts te gaan, tijdens een onderzoek en na de behandeling.

Redenen voor tandheelkundige angst kunnen verschillen, zoals angst voor pijn, naalden of narcose bijwerkingen, evenals schaamte of verlies van controle.

In een review van zes onderzoeken met 800 patiŽnten, gebruikten de wetenschappers een puntenschaal om angst te meten; daaruit bleek dat de angst met acht punten verminderde wanneer tandheelkundige patiŽnten acupunctuur kregen. Deze mate van reductie wordt als klinisch relevant beschouwd, wat betekent dat acupunctuur een mogelijkheid kan zijn om tandheelkundige angst aan te pakken.

Eerdere klinische studies hadden acupunctuur reeds aangeprezen voor de behandeling van een reeks aandoeningen, waaronder lage rugpijn, depressie en prikkelbaar darmsyndroom. Er is echter beperkt onderzoek dat de impact op specifieke gevallen van angst beschrijft.

Meer dan 120 onderzoeken in Engeland, China, Spanje, Portugal en Duitsland werden geÔdentificeerd voor onderzoek naar de effecten van acupunctuur bij patiŽnten met tandangst en zes onderzoeken kwamen in aanmerking voor beoordeling, met twee demonstrerende methoden van hoge kwaliteit.

Hoogleraar Acupunctuur, Hugh MacPherson, aan het Department of Health Sciences van de Universiteit van York, zei: "Er is toenemende wetenschappelijke belangstelling voor de effectiviteit van acupunctuur, hetzij als ťťn op zichzelf staande behandeling of als een begeleidende behandeling voor meer traditionele medicijnen.

"We hebben onlangs bijvoorbeeld laten zien dat acupunctuur de effectiviteit van standaard medische zorg bij chronische pijn en depressie kan verhogen.

"Chronische pijn is vaak een symptoom van een langdurige toestand; dus om ons inzicht in de verschillende toepassingen van acupunctuur te vergroten wilden we zien wat het resultaat was in omstandigheden die plotseling, snel als reactie op bepaalde ervaringen optreden."

Studies die angstniveaus vergeleken tussen patiŽnten die acupunctuur kregen en anderen vertoonden een significant verschil in angstscores tijdens tandheelkundige behandelingen. Een klinisch relevante vermindering van angst werd gevonden bij toepassing van acupunctuur.

Er konden echter geen conclusies worden getrokken tussen patiŽnten die acupunctuur als interventie kregen en degenen die een placebobehandeling kregen, wat suggereert dat gecontroleerde onderzoeken op grotere schaal nodig zijn om de robuustheid van de bevindingen te vergroten.

Professor MacPherson zei: "Dit zijn interessante bevindingen, maar we hebben meer onderzoeken nodig die de impact van acupunctuur op angst meten voordat we naar de tandarts gaan, tijdens de behandeling en na de behandeling.

"Als acupunctuur moet worden geÔntegreerd in tandartspraktijken, of voor gebruik in andere gevallen van extreme angst, dan moet er meer onderzoek van hoge kwaliteit zijn dat aantoont dat het een blijvende invloed op de patiŽnt kan hebben. De eerste indicaties zien er positief uit maar er is nog werk aan de winkel."

Vertaling: Andre TeirlinckSteun ook ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkelNaar het overige nieuws van vandaag