Volgens nieuwe studie kan vitamine D de gevolgen van zonnebrand verbeteren

Resultaten tonen aan dat hoge doses vitamine D zwelling en ontsteking verminderen.

CASE WESTERN RESERVE UNIVERSITEIT

Hoge doses vitamine D die één uur na zonnebrand worden genomen, verminderen de roodheid van de huid, de zwelling en de ontsteking, volgens een dubbelblinde, placebo-gecontroleerde klinische studie aan de Case Western Reserve University School of Medicine of University en University Hospitals Cleveland Medical Center. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology.

Voor de studie werden 20 deelnemers gekozen om een placebo pil of 50.000, 100.000 of 200.000 IE vitamine D in te nemen een uur na een “zonnebrand” op de binnenarm veroorzaakt door een kleine UV-lamp. Onderzoekers volgden de deelnemers op 24, 48, 72 uur en 1 week na het experiment en verzamelden huidbiopsies voor verdere tests. Deelnemers die de hoogste doses vitamine D hadden genomen, hadden langdurige voordelen - waaronder minder ontsteking van de huid 48 uur na de verbranding. Deelnemers met de hoogste niveaus vitamine D in het bloed vertoonden ook minder roodheid van de huid en een genactiviteit die verband houdt met de reparatie van de huidbarrière.

"We vonden dat de voordelen van vitamine D afhankelijk zijn van de dosis," zei Kurt Lu, MD, senior auteur van de studie en adjunct-professor in dermatologie bij de Case Western Reserve University School of Medicine en het Cleveland Medical Center. "We vermoeden dat vitamine D beschermende barrières in de huid bevordert door snel de ontsteking te verminderen. Wat we niet hadden verwacht was dat vitamine D niet alleen in staat was om ontsteking te onderdrukken, maar ook om huidreparatiegenen te activeren."

Het onderzoek is het eerste om acute anti-inflammatoire voordelen te beschrijven van vitamine D. Volgens de auteurs is er, ondanks de grote aandacht voor vitamine D-deficiëntie, gebrek aan bewijsmateriaal dat aantoont dat interventie met vitamine D in staat is om acute ontsteking op te lossen ." Door de genactiviteit in de biopsies te meten, ontdekten de onderzoekers ook een mogelijke mechanisme achter het huidherstel door vitamine D. De resultaten suggereren dat vitamine D in de huid een anti-inflammatoir enzym, arginase-1 verhoogt. Het enzym verbetert weefselherstel na schade en helpt bij het activeren van andere anti-inflammatoire eiwitten.

Lu benadrukt dat het proefproces zeer hoge doses vitamine D heeft ingezet die de dagelijkse toegelaten hoeveelheden fel overschrijden. De aanbevolen dagelijkse dosis voor vitamine D volgens de Food and Drug Administration is 400 IE. Luid zei: "Ik zou het nu niet aanraden dat mensen na een zonnebrand vitamine D innemen op basis van deze studie alleen. Maar de resultaten zijn veelbelovend en waardig om verder te onderzoeken.” Lu en collega's plannen aanvullende studies waaruit behandelingsplannen voor brandpatiënten zouden kunnen opgemaakt worden.

Vertaling: Andre Teirlinck


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica