“Het drinken van dieetdranken tijdens de zwangerschap gekoppeld aan obesitas bij kinderen”, veronderstelt NIH-studie

NIH / EUNICE KENNEDY SHRIVER NATIONAL INSTITUTE OF CHILD HEALTH AND HUMAN DEVELOPMENT

Kinderen geboren van vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden en tijdens de zwangerschap minstens één kunstmatig gezoete drank per dag dronken, hebben waarschijnlijk meer kans op overgewicht of zwaarlijvig op 7-jarige leeftijd ten opzichte van kinderen geboren bij vrouwen die zwangerschapsdiabetes hadden en water dronken in plaats van kunstmatig gezoete dranken , volgens een studie onder leiding van onderzoekers bij de National Institutes of Health. Kinderobesitas is bekend om het risico op bepaalde gezondheidsproblemen later in het leven te verhogen, zoals diabetes, hartziekte, beroerte en sommige vormen van kanker. De studie verschijnt online in het International Journal of Epidemiology.

Volgens de auteurs van de studie, als het volume van de amniotische vloeistof stijgt, hebben zwangere vrouwen de neiging om hun consumptie van vloeistoffen te verhogen.
Om extra calorieën te vermijden, vervangen veel zwangere vrouwen suikergezoete frisdranken en sappen met dranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten.
In eerder onderzoek naar kunstmatige gezoete dranken en gewichtstoename, trachten de auteurs te bepalen of de consumptie van het dieetdrank tijdens de zwangerschap het gewicht van kinderen kan beïnvloeden.

"Onze bevindingen suggereren dat kunstmatige gezoete dranken tijdens de zwangerschap waarschijnlijk niet beter zijn om het risico voor latere zwaarlijvigheid dan het verminderen van suikergezoete dranken," zei de senior auteur van het onderzoek, Cuilin Zhang, Ph.D., van de afdeling Epidemiologie bij NIH's Eunice Kennedy Shriver Nationaal Instituut voor Kindergezondheid en Menselijke Ontwikkeling (NICHD). "Niet verrassend, we hebben ook waargenomen dat kinderen die geboren zijn van vrouwen die water dronken in plaats van gezoete dranken, minder kans hebben op zwaarlijvigheid tegen de 7 jaar oud."

De onderzoekers analyseren gegevens die zijn verzameld van 1996 tot 2002 door de Deense National Birth Cohort, een langdurige studie van zwangerschappen onder meer dan 91.000 vrouwen in Denemarken. In de 25e week van de zwangerschap hebben de vrouwen een gedetailleerde vragenlijst ingevuld over de voedingsmiddelen die zij aten. De studie verzamelde ook gegevens over het gewicht van kinderen bij geboorte en op 7 jaar.

In de huidige studie beperkt het NICHD-team hun analyse naar gegevens uit meer dan 900 zwangerschappen die gecompliceerd werden door zwangerschapsdiabetes, een soort diabetes die alleen tijdens de zwangerschap optreedt.

Ongeveer 9 procent van deze vrouwen heeft gerapporteerd dat ze elke dag minstens één kunstmatig gezoete drank gebruikten. Hun kinderen hadden 60 procent meer kans op een hoog geboortegewicht, vergeleken met kinderen geboren bij vrouwen die nooit gezoete dranken hebben gedronken. Op 7-jarige leeftijd werden kinderen die dagelijks van een moeders een kunstmatig gezoete drank dronken, bijna tweemaal zoveel kans op zwaarlijvigheid.

Het consumeren van een dagelijks kunstmatig gezoete drank leek geen voordelen te bieden bij het consumeren van een dagelijks suikergezoete drank. Op 7-jarige leeftijd waren kinderen van beide groepen, een even grote kans hebben overgewicht of zwaarlijvig. Echter, vrouwen die water gebruikten ipv gezoete dranken, verlagen het zwaarlijvigheidsrisico van hun kinderen op 7 jaar met 17 procent.

Het is niet goed duidelijk waarom het drinken van kunstmatig gezoete dranken vergeleken met drinkwater het risico op obesitas kan verhogen. De auteurs citeerden een dierstudie die daarmee gepaard gaande gewichtstoename met veranderingen in de soorten bacteriën en andere microben in het spijsverteringskanaal. Een andere dierstudie suggereerde dat kunstmatige zoetstoffen het vermogen van de darm kunnen verhogen om de glucose van de bloedsuiker te absorberen. Andere onderzoekers vinden bewijs in knaagdieren dat door het stimuleren van smaakreceptoren kunstmatige zoetstoffen de spijsverteringskanalen van de dieren desensibiliseerden, zodat ze minder vol voelen na eten en meer kans hadden om te overeten.

De auteurs zijn voorzichtig en vinden dat meer onderzoek nodig is om hun huidige bevindingen te bevestigen en uit te breiden. Hoewel ze veel andere factoren zouden kunnen voorstellen die de gewichtstoename van kinderen zouden kunnen beïnvloeden, zoals borstvoeding, dieet en lichaamsbeweging, kon hun studie niet definitief bewijzen dat het kunstmatig gezoete drankverbruik van de moeders ervoor zorgde dat de kinderen gewichtstoename zouden krijgen. De auteurs vermelden specifiek de behoefte aan studies die meer hedendaagse gegevens gebruiken, gezien de recente opwaartse trends in het verbruik van kunstmatig gezoete dranken. Zij vragen ook aanvullend onderzoek naar de effecten van het drinken van kunstmatig gezoete dranken onder risicovolle raciale / etnische groepen.

Vertaling: Pieter Tau


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica