Ziek geworden maatschappij door eigen keuzes deel 5

Pauline Laumans

Laatst zat ik in de trein en hoorde ik een verhaal aan over een grootmoeder die zo dienstbaar was. Ze klaagde nooit en stond altijd klaar voor de ander.

Vaak denken mensen dat dienstbaar zijn zo iets moois is. Altijd eerst aan de ander denken. Of alleen maar aan de ander denken. Vaak verwachten allerlei mensen dit nog steeds van anderen. Bijvoorbeeld werkgevers die dit gedrag nog steeds van hun medewerkers verwachten. Een medewerker zien ze als een ondergeschikte, iemand die minder geschikt is en die dus maar extra aandacht moet geven aan de wensen c.q. de eisen van de baas.
Waar hebben deze mensen de boot gemist?

Is het niet zo dat we al enkele decennia geleden erachter zijn gekomen dat a. iedereen zijn eigen leider is b. horigen al eeuwen geleden zijn afgeschaft c. een medewerker als mens gelijkwaardig is, maar bij gebrek aan plekken op de apenrots een andere rol heeft d. dienstbaar zijn betekent dat je vanuit je hoofd iets gaat doen omdat de ander het verwacht en je dus leeggezogen wordt.

Dit verschijnsel van dienstbaarheid wordt met name van vrouwen verwacht. Ook in de zorg kom je het veelal tegen. Het resultaat is dat hun energie wordt leeggezogen.

Voorbeeld 1.
Met hun borsten voeden ze de ander en vergeten ze - door de eisen van zieken en werkgevers en hoe ze zijn opgevoed – dat ze hun borsten hebben om zichzelf te voeden. Pas als jezelf voldoende hebt kun je wat aan een ander geven. Maar door de excessieve eisen die men aan hen stelt zijn ze dit veelal ook van zichzelf gaan verwachten. “je bent pas een goede hulpverlener of vrouw als je heel gedienstig bent”. Niets is minder waar want door al dat geven vergeten ze 1. Hun leerthema want een vrouw moet leren ontvangen en 2. Hun voeding geven ze weg en daarvoor in de plaats komen er vreemde entiteiten hun lichaam in en raken ze verder af van hun innerlijke ontwikkeling (bewustwording) en kunnen ze cystes of kanker in hun borsten, geslachtsorganen of hun hoofd ontwikkelen.
De vastzittende overtuiging van de maatschappij en henzelf maken hen ziek.

Voorbeeld 2.
Hoge bloeddruk wordt veelal veroorzaakt door dat je een stap zult moeten zetten om iets los te laten en je niet langer druk te maken over iets. Maar dat heb jij en je voorouders vaak al eeuwen niet gedaan en dus ontwikkelt zich in een genenlijn het verschijnsel hoge bloeddruk. Natuurlijk kun je het onderdrukken met plaspillen en bčtablokkers, maar daarmee ga je ook niet op zoek naar de diepere oorzaak van datgene wat je vermijdt aan te gaan. Als de bloeddruk stijgt kom je iets tegen uit je verleden waarbij je de regels van anderen moest opvolgen. Daardoor gaf je jouw hart voor jezelf weg en werd dienstbaar aan de andere. Je kon niet in je eigen hart zijn en al helemaal niet luisteren naar jouw innerlijke boodschap voor jezelf. Nu wordt het tijd om gelijkwaardig mens te zijn, stevig in je eigen keuzes te staan, te ontkrampen en vooral het verleden los te laten.

U ziet het dienstbaarheid heeft een keerzijde. Als we vanuit ons hart en ons diepe innerlijke Zijn een dienst leveren is het goed, maar menigeen kent zijn innerlijke zelf niet. Voortdurend dienstbaar zijn of dienstbaarheid eisen of verwachten is een ziekelijk maatschappelijk probleem.



 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag