Nieuwe verbinding ontdekt tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem


Neuroendocriene reflex leidt tot infecties

CHARIT… - UNIVERSITńTSMEDIZIN BERLIN

Een nieuw ontdekte reflexboog bemiddelt bij een proces dat leidt tot een verstoring van de hormonen die door de adrenale klieren worden uitgescheiden, wat op zijn beurt resulteert in een verhoogde gevoeligheid voor bacteriŽle infecties. Dit onderzoek is een doorbraak in de ontwikkeling van behandelingen om de incidentie van infecties te verminderen; de resultaten zijn gepubliceerd in Nature Neuroscience.

Schade aan de hersenen of het ruggenmerg, veroorzaakt door beroerte of trauma, resulteert in een aanzienlijke verzwakking van het immuunsysteem. Dit leidt vaak tot ernstige infecties, zoals longontsteking of urineweginfecties die de zenuwweefselregeneratie en rehabilitatie bij getroffen patiŽnten belemmeren. Tot op heden is onsze kennis van de manier waarop zenuwweefsel beschadiging leidt tot infecties (en welke fysiologische parameters verantwoordelijk zijn) in het beste geval rudimentair gebleven. Onder leiding van PD Dr. Harald PrŁŖ (Charitť's Neurologie en DZNE Berlijn) en Prof. Dr. Dr. Jan M. Schwab (Hoofd van Charitť's Department of Traumatic Spinal Cord Injuries), is een team van onderzoekers er in geslaagd dit proces te ontcijferen.

"Onze studie was gebaseerd op het uitgangspunt dat zenuwwegen die afkomstig zijn van het ruggenmerg een directe invloed hebben op organen die betrokken zijn bij het immuunsysteem, zoals lymfeklieren en milt", aldus Dr. PrŁŖ. Hij voegt eraan toe: "Tot onze verbazing vonden we dat de verstoring van de immuunorgaanfunctie niet optreedt als gevolg van deze directe verbinding, maar het het gevolg is van een ontregeling van het immuunsysteem dat het hele lichaam beÔnvloedt."

De onderzoekers toonden aan dat het zenuwstelsel adrenale hormonen gebruikt als onderdeel van een indirect communicatiepad dat resulteert in de snelle afbraak van veel immuuncellen. In een gezond lichaam worden de adrenale organen gecontroleerd door zowel het zenuwstelsel als de relevante hormoonbeheerscentra. Tot voor kort werd aangenomen dat een hersenletsel via hormonale signalen resulteert in de afscheiding van cortisol door de adrenale klieren, terwijl een door trauma geÔnduceerde stressrespons resulteert in de vrijlating van adrenaline en noradrenaline. "Onze gegevens tonen aan dat de verstoring van de normale functie van de bijnieren onder directe controle is van het beschadigd zenuwweefsel," legt de neuroloog uit. In tegenstelling tot eerdere meningen leidde trauma-geÔnduceerde ruggenmerg in eerste instantie tot een afname van stresshormonen en een toename van de cortisolproductie.

Deze verandering in hormoonniveaus leidde tot een dramatische afname van immuuncellen, voornamelijk wat betreft de precursoren van T-cellen en B-cellen; in sommige gevallen resulteerde dit in een vermindering van 50 tot 80 procent in de milt, thymus of lymfeklieren. Terwijl experimentele deactivering van de adrenale klieren leidde tot een omkering van dit dramatisch verlies van immuuncellen, bleven de op deze wijze behandelde muizen gevoelig voor infecties. Een autograft van bijnierweefsel, getransplanteerd bij deze muizen, verleende bescherming tegen infecties. Terwijl de getransplanteerde bijnieren de hormonen die voor het lichaam nodig zijn produceren, zijn ze niet meer onderhevig aan de dysfunctionele mechanismen van het zenuwstelsel die voortvloeien uit een hoge graad van ruggengraat letsel.

De identificatie van deze twee-traps pathologische reflexboog - bestaande uit zenuwwegen tussen het ruggenmerg en de adrenale klieren, evenals een hormoon gemedieerde verbinding met het immuunsysteem - helpt ons inzicht te krijgen in de interconnecties tussen het zenuwstelsel en het immuunsysteem . De ontdekking van deze 'verlamming van het immuunsysteem' en zijn onderliggende mechanismen betekent een belangrijke stap op het pad naar de verbetering van de behandeling van patiŽnten met letsel aan het ruggenmerg . In plaats van alleen het duidelijker symptoom van motor-sensorische verlamming te ervaren, ervaren paraplegische patiŽnten ook een verlamming van het immuunsysteem.

"Uitgebreide analyses van de cortisol- en (nor)adrenaline-niveaus van patiŽnten hebben aangetoond dat ze een fundamenteel soortgelijk gedrag hebben zoals bij experimentele studies," verklaart prof. Schwab. Dit suggereert dat behandeling die gericht is op het normaliseren van dit neuro-endocriene reflex, effectief kan zijn bij het beheersen van de soms levensbedreigende infecties die verband houden met verwondingen aan het centraal zenuwstelsel.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag