Waterstof peroxide slikken kan dodelijk zijn


American College of Emergency Physicians.

WASHINGTON - Uit een studie online gepubliceerd in Annals of Emergency Medicine blijkt dat hoge concentraties waterstofperoxide, gepromoot in sommige alternatieve geneeskundige kringen, als natuurlijke reiniging leiden tot tal van levensbedreigende situaties of zelfs de dood ("Outcomes Following High Concentration Peroxide Ingestions").

"Inname van hoge concentraties peroxide kan embolieŽn veroorzaken die de cardiale-, ademhalings- en neurologische systemen affecteren, wat leidt tot blijvende invaliditeit of overlijden," zei hoofdauteur Benjamin Hatten, MD, MPH, van de Universiteit van Colorado School of Medicine in Aurora, Colorado. "Hoewel aangeprezen door de alternatieve en complementaire geneeskunde als 'super water,' mag peroxide niet worden ingenomen om welke reden dan ook. Omdat er ook industriŽle toepassingen van bestaan zijn er al ongevallen geweest vanwege de gelijkenis met water."

Dr. Hatten onderzocht gedurende 10 jaar gegevens over vergiftiging door de inname van een hoge concentratie peroxide (concentraties van 10 procent of meer). Bijna 14 procent (13,9 procent) van de gemelde gevallen eindigden op embolische problemen en 6,8 procent van de gevallen eindigden met de dood of levenslange arbeidsongeschiktheid. Levensbedreigende aandoeningen geassocieerd met een hoge concentratie peroxide omvatten epilepsie, veranderde mentale toestand, ademnood, beroerte, longembolie en hartaanval. Bij patiŽnten vroeg behandeld met hyperbare zuurstof verbetert de toestand. Bijtende verwondingen waren zeldzaam en routine endoscopie was niet gunstig.

"Dit product is bedoeld voor gebruik met pipet en vervolgens verdund, maar wij vonden veel gevallen waarbij het goedje op volle sterkte was opgeslagen in een doorzichtig recipient in de koelkast," zei Dr Hatten. "Dit is een bijtende vloeistof, en zoals met veel gifpreventie inspanningen, raden we aan dit product op te slaan in zijn originele verpakking met een kindveilige afsluiting en een kleuragent toe te voegen om de mogelijkheid van accidentele inname te beperken."

Vertaling: Andre TeirlinckNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu