Langer voldaan gevoel met champignons

Nieuwe studie ontdekt dat champignons een zelfde gevoel van voldaan zijn geeft als vlees bij dezelfde hoeveelheid eiwitten.

Als het ontbijt de belangrijkste maaltijd is van de dag kunnen champignons ťťn van de meest noodzakelijke ingrediŽnten zijn. Een nieuwe studie over verzadiging gepubliceerd in het oktobernummer van het tijdschrift Appetite geeft aan dat het eten van een ontbijt met champignons kan resulteren in minder honger en een groter gevoel van volheid in vergelijking met een vleesontbijt.

"Vorige studies over paddestoelen suggereren dat ze een groter verzadigingsgevoel kunnen geven dan vlees, maar dit effect is tot nu toe niet bestudeerd met gelijke hoeveelheden proteÔne," zei de auteur Joanne Slavin, PhD, RD, professor aan de Universiteit van Minnesota. "Zoals bij eerder gepubliceerd onderzoek, blijkt uit deze studie dat er zowel een nutritioneel als verzadigend voordeel kan zijn om vlees te vervangen door champignons in sommige maaltijden."

Omdat eiwit volgens de wetenschappelijke literatuur het meest verzadigende macronutriŽnt blijkt te zijn, wilden de onderzoekers de hoeveelheid eiwit in de paddenstoelen en vlees gelijk brengen om in wezen de invloed van eiwit op verzadiging te controleren. Na afstemming van de paddenstoelen en vlees op eiwitgehalte bleek dat beide vergelijkbare hoeveelheden calorieŽn bevatten.

"Deze nieuwe studie is een aanvulling op een groeiend aantal bewijzen die suggereren dat paddestoelen kunnen bijdragen tot gewichtscontrole en verzadiging en dus tot de algemene gezondheid,Ē zei mevrouw Jo Feeney, MS, RD, FADA en coŲrdinator voedingsonderzoek van de Mushroom Council. "Consumenten zijn geÔnteresseerd in de voordelen van eiwit voedsel keuzes, dus het is belangrijk voor hen om te weten dat plantaardige bronnen van eiwitten, zoals paddestoelen, voldoen".

Het doel van de studie was om de verschillen in verzadiging, na een 10-daagse voedseliname, tussen Agaricus bisporus-paddestoelen (algemeen bekend als witte knoopzwammen) (226 g) en vlees (28 g) in een gerandomiseerde open-label crossover studie te beoordelen. Deelnemers waren 17 vrouwen en 15 mannen die twee porties champignons of vlees gedurende 10 dagen aten. De delnemers kregen gesneden champignons of gemalen rundvlees voor een totaal van 10 dagen te eten, twee keer per dag. Portiegroottes waren gebaseerd op het hetzelfde eiwitgehalte en vergelijkbare hoeveelheid calorieŽn (Ī 7 calorieŽn).

Resultaten lieten een significant verschil zien in verzadiging tussen de champignons en het vlees. Deelnemers meldden significant minder honger (p = 0,045), grotere volheid (p = 0,05) en verminderde goesting (p = 0,03) na het consumeren van een paddenstoelenontbijt in vergelijking met een vleesontbijt.

De voedingsrichtlijnen 2015-2020 raden gezonde eetpatronen aan die laag zijn in verzadigd vet uit dierlijke eiwitten. Er zijn veel manieren om de vleesconsumptie geleidelijk te verminderen zonder verlies van smaak en onderzoek heeft aangetoond dat het mengen van fijngehakte champignons met vlees een kooktechniek kan zijn die voedzaam en lekker is.

Een jaarlijkse gerandomiseerde klinische studie bij de Johns Hopkins Bloomberg School voor Volksgezondheid toonde aan dat een toenemende inname van voedingsstoffen met een lage energie-dichtheid, met name paddestoelen, in plaats van voedingsmiddelen met een hoge energie-dichtheid, zoals rundvlees, een effectieve methode is voor het verminderen van de dagelijkse energie- en vetinname, met nog steeds een vol en verzadigd gevoel. Deelnemers die het paddestoelrijke dieet hadden genomen hadden zeven pond verloren, vertoonden algemene verbeteringen in gezondheid en behielden deze veranderingen gedurende zes maanden na het verliezen van gewicht.

Uit een andere studie uitgevoerd door de Universiteit van CaliforniŽ, Davis en het Culinary Institute of America bleek dat het gedeeltelijk vervangen van vlees door champignons de voeding en de smaak ten goede kwam. Het toevoegen van champignons verlaagde de hoeveelheid calorieŽn, verzadigd vet en natriuminname, terwijl voedingsstoffen werden toegevoegd, zoals B-vitaminen, vitamine D, antioxidanten en kalium (8 procent). Vandaag is de mix van champignons met vlees, ook wel The Blend genoemd, populair bij zowel professionele chefkoks als thuiskoks. Voor meer informatie over The Blend, bezoek http://www.blenditarian.com

Champignons: Een voedingsbooster.

Vaak opgediend samen met groenten, zorgen paddenstoelen voor veel voedingselementen ook degene die meer voorkomen in vlees, bonen of korrels. Een portie (5 medium / 84g) witte, ruwe champignons bevat 20 calorieŽn, 0g vet, 3g eiwit en is zeer laag in natrium (15mg - 1% van de aanbevolen dagelijkse waarde). Weinig voedingsmiddelen bevatten vitamine D en champignons zijn uniek omdat ze juist die vitamine bevatten. Specifiek bevat ťťn portie rauwe, UV-blootgestelde, witte paddenstoelen 890 IE en 1086 IIU vitamine D, respectievelijk.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag