Vlamvertragers en de kans op zwangerschap bij een IVF-behandeling

HARVARD T.H. CHAN SCHOOL OF PUBLIC HEALTH
Een veel gebruikt type vlamvertrager wordt geassocieerd met verminderde waarschijnlijkheid van klinische zwangerschap en levende geboorte na IVF. Het is wellicht beter beter dat stellen die IVF ondergaan, kiezen voor producten die geen vlamvertragers bevatten.

Volgens onderzoekers van Harvard T.H. Chan School of Public Health werd bij vrouwen met hogere concentraties in hun urine van een veel gebruikt type vlamvertragers een verminderde kans op een klinische zwangerschap en levende geboorte waargenomen in vergelijking met vrouwen met lage(re) lagere concentraties in hun urine. De studie, uitgevoerd aan de Vruchtbaarheidskliniek in het Massachusetts General Hospital, is de eerste die het verband onderzocht tussen organofosfaat vlamvertragers (PFR's), die worden gebruikt in polyurethaanschuim in veel producten, met inbegrip van gestoffeerde meubels, babyproducten en sportmatjes, en de voortplantingsresultaten bij vrouwen.

"Deze resultaten wijzen erop dat blootstelling aan PFR's een van de vele risicofactoren kan zijn voor een lager reproductief succes, " zegt eerste auteur Courtney Carignan, research fellow in de afdeling Envrironmental Health van de Harvard Chan School. " Deze bevindingen kunnen worden toegevoegd aan het groeiend bewijs om het gebruik van deze brandvertragers te reduceren en om veiligere alternatieven te ontwikkelen. " De studie werd online gepubliceerd op 25 augustus 2017 in “Environmental Health Perspectives”, een peer-reviewed vrij toegankelijk tijdschrift van het “National Institute of Environmental Health Sciences”.

Een op de zes koppels worstelt met onvruchtbaarheid - een aandeel dat waarschijnlijk zal stijgen naarmate een toenemend aantal mensen in de ontwikkelde landen het krijgen van kinderen uitstellen. Eerdere studies hebben reeds een verband aangetoond tussen de blootstelling aan producten met hormoonverstorende chemicaliën, zoals pesticiden en ftalaten, en onvruchtbaarheid en verminderd reproductief succes.

De vlamvertrager PentaBDE, die werd gebruikt in polyurethaanschuim, werd al meer dan een decennium geleden uitgefaseerd nadat negatieve gezondheidseffecten bij dier-
en epidemiologische studies werden aangetoond. PFR's werden toen geïntroduceerd als een veiliger alternatief, maar in dierstudies werden reeds hormoonverstorende effecten geconstateerd.

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat PFR's in meubels en andere producten kunnen migreren in de lucht en het stof van binnenomgevingen.

Voor deze studie analyseerden de onderzoekers urinemonsters van 211 vrouwen die tussen 2005 en 2015 IVF ondergingen in het Vruchtbaarheidscentrum van het Massachusetts General Hospital. De vrouwen waren opgenomen in de ‘Environment and Reproductive Health (EARTH)’ studie, die onderzoekt hoe chemicaliën in het milieu en levensstijlkeuzes de reproductieve gezondheid beïnvloeden. In de statistische analyses werd rekening gehouden met een aantal factoren, waaronder de leeftijd en het ras van de moeder, haar rookgeschiedenis en haar body mass index (BMI).

De onderzoekers constateerden dat de urinemetabolieten (producten van een gemetaboliseerde chemische stof) van drie PFR's, te weten TDCIPP, TPHP en mono-ITP, in meer dan 80% van de deelnemers werden aangetroffen. Vergeleken met vrouwen met lagere concentraties van deze metabolieten, hadden vrouwen met hogere concentraties gemiddeld een 10% kleinere kans op succesvolle bevruchting, 31% minder kans op innesteling van het embryo (hechting aan de baarmoederwand) en 41% afname van de klinische zwangerschap (foetaal hartslag bevestigd door echografie) en 38% minder kans op een levende geboorte.

"Koppels die IVF ondergaan en die hun kansen op succes willen verbeteren door hun blootstelling aan milieuchemicaliën te verminderen, doen er goed aan te kiezen voor producten die vrij van vlamvertragers zijn," zegen seniorauteur Russ Hauser, professor voortplantingsfysiologie en hoofd van het ‘department of Envirinmental Health..

Vertaling: Frits Suntjens


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag