Geloof dat verzadigd vet zorgt voor dichtslibben aderen “klopt gewoon niet”


Beste vorm van preventie en behandeling is “echt” eten en dagelijks 22 minuten stevig wandelen

BMJ

Het wijdverbreide geloof onder artsen en het publiek dat verzadigd vet zorgt voor dichtslibbende aderen en dat daardoor coronaire hartziekte ontstaat “klopt gewoonweg niet”, zo beweren experts in een redactioneel commentaar dat online gepubliceerd werd in het British Journal of Sports Medicine. Zij dringen erop aan de aandacht niet langer te richten op het verlagen van vetten in het bloed door verzadigd vet uit het dieet te schrappen. Zij wijzen in plaats daarvan op het belang van het eten van “echt voedsel”, het maken van een dagelijkse stevige wandeling en stressbeperking om hartziektes af te wenden.

Coronaire hartziekte is een aandoening van chronische ontstekingen, die goed reageert op een Mediterraan eetpatroon dat rijk is aan de ontstekingsremmende stoffen die gevonden worden in noten, extra vergine olijfolie, groenten en vette vis, zo benadrukken zij.

Ter ondersteuning van hun bewering citeren de cardiologen dr. Aseem Malhotra, Lister Hospital, Stevenage, Hoogleraar Rita Redberg van UCSF School of Medicine, San Fransisco (redacteur bij JAMA International medicine) en Pascal Meier van het UMC te Genčve en University College London (redacteur van BMJ Open Heart) een overzicht van de bewijzen, die aantonen dat er geen verband is tussen de consumptie van verzadigd vet en een verhoogd risico op cardiovasculaire ziektes, diabetes en overlijden.

Ook komen de beperkingen van de huidige “loodgieter-theorie” (verstopte pijpleiding even ontstoppen) luid en duidelijk naar voren in een serie klinische onderzoeken, die aantonen dat het aanbrengen van een stent om vernauwde aderen te verwijden geen enkele bijdrage levert aan verlaging van het risico op een hartaanval of overlijden.

“Het blijkt ten onrechte te zijn, dat tientallen jaren lang de hoogste prioriteit werd gegeven aan het verlagen van cholesterol in het plasma, alsof dit een doel op zichzelf was, en het stimuleren van een markt van voeding en medicijnen die “bewezen cholesterolverlagend” en “vetvrij” waren,” zo beweren zij.

Een selectieve weergave van de data kan de reden zijn voor deze misvattingen, zo suggereren zij.

Een hoge ratio van totaal-cholesterol en HDL-cholesterol blijkt de beste voorspeller van het risico op cardiovasculaire ziektes te zijn, niet de LDL-waarde. En deze ratio kan snel worden verlaagd met voedingsaanpassingen, zoals het vervangen van geraffineerde koolhydraten door gezonde vette voeding (zoals noten en olijfolie), aldus de cardiologen.

Een belangrijk aspect in de preventie van hartziektes is beweging en daar is niet eens heel veel voor nodig, zeggen zij; slechts een half uurtje gemiddelde activiteit per dag, drie keer of vaker per week, kan al wonderen verrichten voor het verlagen van biologische risicofactoren voor volwassenen met een zittend leven.

Zij wijzen erop dat ook de invloed van chronische stress niet vergeten moet worden, want dit zet de ontstekingsreactie in het lichaam op een permanent hoge stand.
Kortom, een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging, en stressverlaging, zullen niet alleen de levenskwaliteit verbeteren, maar ook het risico op overlijden als gevolg van cardiovasculaire ziekte en andere oorzaken indammen, zo benadrukken zij.

“Het is tijd om de boodschap voor de volksgezondheid betreffende de preventie en behandeling van hart- en vaatziektes weg te leiden van het meten van bloedlipiden en vermindering van verzadigd vet uit de voeding,” zo schrijven zij. “Coronaire hart- en vaatziektes zijn chronische ontstekingsziektes en die kunnen effectief worden verminderd door dagelijks 22 minuten te wandelen en gezond, echt voedsel te eten.”

Maar, zo voegen zij toe: “Er is geen verdienmodel of markt voorhanden die deze eenvoudige doch krachtige interventie kan helpen verspreiden.”

Vertaling: Astrid Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica