Uitspelen - Column Pauline Laumans

Uitspelen is een heel vals en negatief spel.

Een bekende manier is als kinderen iets aan de ene ouder vragen en nee als antwoord krijgen en dan naar de andere ouder gaan met de boodschap van “ van mama mag het” of “als het van jou mag dan mag het van mama ook”. Voor je het weet ben je als ouder een speelbal geworden.

Erger wordt het als volwassen familieleden dit spel meespelen en daarmee de echte ouder buitenspel zetten. Deze laatste komt dan voor voldongen feiten te staan. Je hebt dan wel het ouderschap maar ooms, tantes, oma’s of opa’s halen samen met kinderen het ouderschap onderuit.

Dit gebeurt vooral in eenoudergezinnen nogal eens en niet omdat de ouder het slecht doet maar vaak vanuit vastzittende overtuigingen van de ander, die daarmee niet in gesprek gaat met de ouder maar gaat handelen met hele destructieve gevolgen voor jaren, waarvan met namen de kinderen de dupe zijn.

Ook in bedrijven speelt dit fenomeen. Werknemers die bondjes smeden met elkaar en dan daarbij mooi weer spelen naar de baas of een leidinggevende daarbij betrekken. Als je niet met het bondje ‘jut en jul’ meedoet dan ben je de gebeten hond. Je baas snapt jouw frustraties niet omdat hij niet door heeft wat er werkelijk speelt.

De schone schijn vertroebelt zijn blik en al helemaal als er gelachen wordt en vrolijk gedaan en het op samenwerking lijkt. Vaak is het echter een samenzwering tegen een collega die een geweten heeft en zijn best doet. En ja, dat is het gevaar want dan valt de rest op en dat willen ze niet.

Een van hun vormen is dan die gewetensvolle collega zwart maken, hun fouten in diens schoenen schuiven en ondertussen aan de baas laten zien ‘hoe goed ze wel niet zijn’.

Over uitspelen in de politiek hoef ik denk ik niet te praten maar hier speelt het dagelijks. Elkaar zwart maken om de ideeën maar met hetzelfde idee er vandoor gaan als blijkt dat het mogelijk stemmen opbrengt. Het is een enorm ‘zwarte pieten’ spel waar je als weldenkend of wellevend persoon van walgt zo zwart is het.

Daarom gebeurt het vooral binnenskamers anders zouden de burgers massaal wakker worden en hun vertrek eisen met een publieke aantekening voor wanbeleid als volksvertegenwoordiger.


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag