Dieseltreinen kunnen passagiers blootstellen aan uitlaatgassen


Concentraties van bepaalde verontreinigende stoffen in de lucht zijn tot negen keer hoger in de wagons direct achter een diesellocomotief dan in een drukke straat in de stad.

Universiteit van Toronto Faculteit Technische Wetenschappen & Engineering

Een nieuwe studie van T-ingenieurswetenschappen constateerde dat dieseltreinen passagiers kunnen blootstellen aan verhoogde concentraties van bepaalde verontreinigende stoffen, vooral als ze in de wagons zitten dichtbij de locomotief.

"Stelt u zich eens voor te rijden op een drukke snelweg in een cabriolet achter een zeer groot dieselcamion”, aldus Greg Evans, professor in de chemische technologie en directeur van het Southern Ontario Centre for Atmospheric Aerosol Research (SOCAAR). "Dat is vergelijkbaar met de niveaus die we meten in de wagons.”

Evans en Dr. Cheol-Heon Jeong, een senior research associate aan SOCAAR, mat de concentratie van deeltjes in de lucht met behulp van twee soorten draagbare instrumenten: één die zwarte koolstof (BC) detecteert en één die ultrafijne deeltjes (UFP) opspoort.

"Zwarte koolstof komt hoofdzakelijk voor in roet en wordt direct gevormd in de cilinder van een dieselmotor," aldus Evans. UFP wordt gevormd wanneer gassen in de uitlaat condenseren tot microscopische deeltjes kleiner dan 100 nanometer in diameter of ongeveer 1000 maal kleiner dan de dikte van een menselijke haar.

Studies hebben aangetoond dat zowel BC als UFP nadelige gevolgen hebben op de gezondheid, hoewel het bewijs nog steeds niet overtuigend is. Deze metingen gelden als een benadering van de complexiteit van het gasmengsel in dieseluitlaat dat gekoppeld wordt aan kanker, ademhalingsproblemen en cardiovasculaire en reproductieve stoornissen.

In eerder onderzoek hebben Evans en zijn team verhoogde niveaus van BC en UFP gevonden in drukke straten en naast snelwegen. Op een dag liet Jeong zijn detectieapparatuur aan staan tijdens zijn reis op de pendeltrein - toen hij de resultaten zag beseften hij en Evans hoe hoog de niveau’s waren binnen de wagons getrokken door de diesellocomotief.

"We waren zeer verrast en na bevestiging van de metingen stelden wij Metrolinx op de hoogte van het potentieel probleem", zei Evans. Metrolinx is de transitautoriteit voor de Greater Toronto en Hamilton Area.

Vertaling: Andre TeirlinkNuttige links

- Bezoek ook eens de Leefbewust natuurwebwinkel
- Ontdek onze honderden thema pagina's
- Overzicht lezingen en lesdagen - Edusana.nl
- Overzicht evenementen, beurzen en uitjes in Nederland

- Leden : download nu alle thema dossiers

 

 

Terug naar het hoofdmenu