Verergering tinnitus door serotonine aldus studie

OREGON HEALTH & SCIENCE UNIVERSITY

Miljoenen mensen lijden aan het constante piepende of zoemende geluid in hun oren dat bekend staat als tinnitus. Dit zorgt voor aanhoudende gevoelens van irritatie bij sommigen tot ernstige angst en onrust bij anderen. Onderzoek door wetenschappers van OHSU toont aan hoe een veelgebruikt antidepressivum kan zorgen voor een verergering van de aandoening.

Het onderzoek, dat op 22 augustus is gepubliceerd in het tijdschrift Cell Reports, richt zich op de werking van serotonine, een belangrijke neurotransmitter in de hersenen. Er werd hersenweefsel van muizen onderzocht, specifiek uit de dorsale cochleaire nucleus, waar sensorische integratie plaatsvindt en tinnitus optreedt. De onderzoekers ontdekten dat neuronen genaamd fusiforme cellen in dit deel van de hersenen hyperactief en overgevoelig worden voor prikkels als ze aan serotonine worden blootgesteld.

“We zagen dat de activiteit van die neuronen enorm uit de bocht vloog,” zegt senior auteur dr. Laurence Trussell, hoogleraar KNO-geneeskunde aan de OHSU School of Medicine en wetenschapper bij het OHSU Vollum Instituut.

Als de bevindingen overeind blijven na verder onderzoek, zou dit gevolgen kunnen hebben voor een veelgebruikte klasse van antidepressiva genaamd selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI). SSRI’s kunnen de symptomen van milde tot ernstige depressie en angst verminderen door het serotonineniveau in de hersenen te verhogen. Serotonine is een samengestelde stof die werkt als neurotransmitter. Men denkt dat deze stof verantwoordelijk is voor het handhaven van een evenwichtige stemming.

Het onderzoek suggereert echter ook dat de SSRI’s die voor angst of depressie worden voorgeschreven soms de tinnitus bij de patiënt kunnen verergeren. De definitie van tinnitus is een chronische gewaarwording van geluid terwijl er geen interne of externe geluidsbron is.

“Als je als arts een patiënt met depressie behandelt die ook gehoorverlies heeft of last van tinnitus, kun je maar beter voorzichtig zijn met het voorschrijven van een medicijn dat de angstgevoelens kan verergeren,” zegt Trussell, die zelf ook last heeft van tinnitus en naast zijn andere rollen ook een aanstelling heeft bij het Oregon Hearing Research Center van OHSU. “De SSRI zou datgene wat je probeert te verbeteren juist weleens kunnen verergeren.”

Het viel hoofdauteur en senior postdoc in het laboratorium van Trussell dr. Zheng-Quan Tang op, dat een review van de bestaande wetenschappelijke literatuur uitwees dat veel patiënten een verergering van tinnitus ondervonden nadat ze waren begonnen met een SSRI.

“De schattingen lopen uiteen, maar ten minste 10 procent van de bevolking in de VS heeft last van tinnitus,” aldus Tang.

De OHSU-wetenschappers willen graag een ander onderzoeksgebied gaan verkennen, gericht op een type ionenkanaal in het membraan van neuronen, dat door serotonine geactiveerd wordt. Als zij erin slagen om erachter te komen hoe deze kanalen buiten werking gesteld kunnen worden, is het misschien mogelijk om de gunstige effecten van de antidepressiva te behouden zonder de tinnitus te verergeren.

Vertaling: A Zwart


Naar het overige nieuws en artikelen van vandaag


Omega 3 algen

Multivitamine

Spirulina

Probiotica