Telefoon en tablet kunnen depressie en zelfmoordgedrag bij tieners opwekken

Uit een nieuwe studie blijkt dat tieners, vooral meisjes, die meerdere uren per dag met telefoon en tablet bezig zijn, vaker depressief zijn en zelfmoordneigingen hebben.

Volgens een nieuwe studie van Jean TwengeVerhoogde hoogleraar psychologie aan de San Diego State University kan tijd besteed voor schermen - in de vorm van computers, mobiele telefoons en tablets - mogelijk bijgedragen aan een toename van symptomen van depressie en zelfmoordgerelateerd gedrag en gedachten bij Amerikaanse jongeren, vooral meisjes. De bevindingen wijzen op de noodzaak voor ouders om te controleren hoeveel tijd hun kinderen doorbrengen voor media schermen.

"De stijging van de geestelijke gezondheidsproblemen bij tieners is zeer alarmerend," zei Twenge. "Tieners vertellen ons dat ze het moeilijk hebben, en dat moeten we heel serieus nemen."

Twenge bestudeerde samen met SDSU-afgestudeerd student Gabrielle Martin en collega's Thomas Joiner en Megan Rogers aan de Florida State University gegevens uit vragenlijsten van meer dan 500.000 Amerikaanse tieners, uit twee anonieme landelijk representatieve enquêtes die sinds 1991 zijn uitgevoerd, met gegevens over zelfmoordstatistieken bij de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie.

Ze ontdekten dat het zelfmoordcijfer voor meisjes tussen 13 en 18 jaar tussen 2010 en 2015 met 65 procent was gestegen, en het aantal meisjes met zogenaamde zelfmoord gedachten - zich hopeloos voelen, denken aan zelfmoord, zelfmoord plannen of zelfmoordpogingen doen - met 12 procent was gestegen. Het aantal tienermeisjes met symptomen van ernstige depressie nam toe met 58 procent.

"Toen ik deze plotselinge toename van geestelijke gezondheidsproblemen voor het eerst zag, wist ik niet zeker waardoor ze werden veroorzaakt", zegt Twenge, auteur van iGen: Why Today's Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy -- And Completely Unprepared for Adulthood. “Dezelfde enquêtes bevroegen tieners hoe ze hun vrije tijd besteedden; tussen 2010 en 2015 brachten tieners steeds meer tijd door voor media schermen en besteedden ze minder tijd aan andere activiteiten. Dat was veruit de grootste verandering in hun leven gedurende deze periode van vijf jaar en het is geen goede formule voor geestelijke gezondheid."

De onderzoekers gingen na of er een statistische correlatie was tussen de schermtijd en depressieve symptomen en suïcide gerelateerde gedachten. Ze ontdekten dat 48 procent van de tieners die vijf of meer uur per dag besteedden aan elektronische apparatuur, ten minste één zelfmoordgedachte rapporteerden, vergeleken met slechts 28 procent van degenen die minder dan een uur per dag voor die apparaten doorbrachten. Depressieve symptomen kwamen vaker voor bij tieners die veel tijd voor hun apparaten doorbrachten.

De bevindingen sluiten aan bij eerdere onderzoeken die een verband vonden tussen meer tijd doorbrengen op sociale media en zich ongelukkig voelen.

Aan de positieve kant vonden de onderzoekers dat het besteden van tijd buiten het scherm en het aangaan van persoonlijke sociale interactie, sporten en bewegen, huiswerk maken, het bijwonen van religieuze diensten, enz., resulteerde in minder depressieve symptomen en minder zelfmoord gedachten. De onderzoekers rapporteerden hun bevindingen in het tijdschrift Clinical Psychological Science.

Hoewel algemeen wordt gedacht dat economische druk verband houdt met depressie en zelfmoord, verbeterde de Amerikaanse economie tussen 2010 en 2015, dus dat is waarschijnlijk niet de belangrijkste reden voor deze stijgingen, merkte Twenge op.

"Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat het toenemend gebruik van smartphones de toename van geestelijke gezondheidsproblemen veroorzaakte, was dat verreweg de grootste verandering in het leven van tieners tussen 2010 en 2015," zei ze.

Het goede nieuws? U hoeft niet volledig afstand te nemen van elektronische apparaten om het risico op depressie en zelfmoord gedachten te verminderen. Twenge zei dat het beperken van de tijd voor een scherm tot één of twee uur per dag statistisch veilig is.

Vertaling: Andre Teirlinck


 

Steun ons kenniswerk, winkel eens in de Leefbewust winkel


Naar het overige nieuws van vandaag